- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.08.2010, 18:06)
- , ,
Soiurile de măr, obligate să se adapteze după o catastrofă naturală datând din epoca dinozaurilor
Soiurile de măr au evoluat pe plan genetic pentru a supravieţui după o catastrofă naturală care a cauzat dispariţia multor specii, inclusiv a dinozaurilor, au anunţat cercetătorii italieni, care au secvenţiat în premieră genomul acestui fruct.
Urmărește
169 afișări
Soiurile de măr, obligate să se adapteze după o catastrofă naturală datând din epoca dinozaurilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Cercetătorii de la Instituto Agrario di San Michelle all'Adige din Italia au anunţat, într-un articol publicat în revista Nature Genetics, că au ajuns la o "versiune calitativă a secvenţierii genomului mărului domestic (Malus x domestica)".
"Am descoperit că o duplicare completă a genomului, relativ recentă (în urmă cu 50 de milioane de ani), a provocat tranziţia de la 9 cromozomi ancestrali la 17 cromozomi ai soiului Pyreae", considerat strămoşul mărului, au explicat autorii studiului.
Această duplicare ar putea fi motivul pentru care mărul are 17 cromozomi, în timp ce alte fructe din familia sa (rozacee, n.r.), precum piersicul, zmeurul şi căpşunul, au între 7 şi 9 cromozomi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cercetătorii consideră că această duplicare a genomului datează din urmă cu 50-65 de milioane de ani. Alte specii, precum plopul, au cunoscut o evoluţie similară în aceeaşi epocă.
Odată cu secvenţierea genomului mărului, specialiştii vor putea să identifice genele responsabile cu manifestarea caracteristicilor principale ale acestui fruct - gust, aromă, consistenţă, suc.
Mărul este cel mai cultivat fruct din regiunile temperate. Aceasta este pentru prima oară când a fost secvenţiat genomul unei plante din familia rozacee, ce cuprinde un număr mare de specii (căpşuni, caise, piersici, prune etc).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe