Aeronava, având un pilot la bord, a decolat dintr-un aeroport aflat în Nagoya, Japonia, în jurul orei 03:00 AM (ora locală) cu destinaţia Hawaii. Dacă totul decurge conform planului, avionul ar urma să aterizeze în SUA peste 5 zile, informează Al Jazeera.
Solar Impulse 2 a pornit, iniţial, către Hawaii pe 1 Iunie, decolând dintr-un aeroport din China, unde se afla din 21 Aprilie. Din cauza vremii, însă, aparatul de zbor a fost nevoit să aterizeze în Japonia, unde a staţionat aproape toată luna Iunie.
Traversarea Pacificului reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale misiunii, acesta fiind primul zbor deasupra unui ocean efectuat de aparatul revoluţionar. Dificultatea acestei etape este amplificată de lipsa unei zone de aterizare în cazul unei urgenţe.
Zborul efectuat de Solar Impulse 2 este transmis LIVE pe YouTube, din interiorul carlingii, unde internauţii îl pot urmări pe pilotul André Borschberg.
Avionul Solar Impulse 2 şi-a început călătoria în jurul lumii pe 9 Martie 2015, când a decolat cu succes din Abu Dhabi. Aeronava este propulsată cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri – aproape la fel ca un avion Airbus A380.
Avionul revoluţionar este construit din fibră de carbon şi are o greutate de doar 2,5 tone – la fel ca un automobil 4×4, reprezentând mai puţin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.
Această călătorie în jurul lumii, efectuată la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, a fost programată să dureze cinci luni şi include 25 de zile de zbor efectiv, înainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programată iniţial pentru sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august.
În total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteză relativ modestă (între 50 şi 100 kilometri pe oră), survolând două oceane (Pacific şi Atlantic).
La această aventură ştiinţifică participă 130 de persoane: 65 însoţesc piloţii în jurul lumii (în cadrul departamentului de logistică) şi alţi 65 se află la Monaco, în centrul de control al misiunii (meteorologi, controlori aerieni şi ingineri).
Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului să efectueze mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc şi să traverseze Statele Unite în 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reuşit o astfel de realizare ştiinţifico-tehnologică.