- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (24.09.2009, 12:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Solul lunar conţine apă
Solul Lunii conţine particule de apă, potrivit rezultatelor a trei studii prezentate miercuri, care schimbă total teoriile ştiinţifice precedente, potrivit cărora suprafaţa satelitului natural al Pământului ar fi uscată, o posibilă excepţie putând fi gheaţa din craterele de la poli.
Urmărește
365 afișări
Solul lunar conţine apă
Studiile au fost publicate cu două săptămâni înainte ca o sondă a NASA să se prăbuşească intenţionat în apropiere de polul sud al Lunii, având ca misiune stabilirea prezenţei sau absenţei apei în norii de praf care se ridică în urma impactului.
Autorii primului studiu au utilizat datele furnizate de un instrument al NASA, numit "Moon Mineralogy Mapper" sau M3, aflat la bordul Chandrayyan-1, primul satelit indian care a fost plasat pe orbita lunară, în 2008, şi care, recent, a încetat să funcţioneze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Acest instrument de cartografiere a mineralelor de pe Lună analizează modul în care aceasta reflectă lumina Soarelui pentru a stabili compoziţia satelitului.
Lumina se reflectă pe lungimi de undă diferite, în funcţie de natura mineralelor, iar cercetătorii pot utiliza aceste variaţii pentru a determina compoziţia stratului superior al solului Lunii.
M3 a detectat o lungime de undă luminoasă indicând un element chimic ce leagă hidrogenul de oxigen, explică autorii acestui studiu publicat în revista Science. Ei precizează că acest lucru dovedeşte prezenţa apei, formată din doi atomi de hidrogen şi unul de oxigen.
Intstrumentul poate analiza doar straturile superficiale ale solului lunar, doar câţiva centimetri de la suprafaţă, a precizat Larry Taylor, de la Universitatea din Tennessee (SUA), coautor al studiului.
Până la această descoperire, cercetătorii aveau o teorie, nedemonstrată, potrivit căreia există gheaţă în zonele permanent întunecate ale Lunii - pe fundul craterelor situate la poli -, în rest, satelitul fiind complet uscat.
Întrucât solul Lunii conţine oxigen în proporţie de circa 45%, cercetătorii trebuie să determine de unde provine hidrogenul detectat de instrumentele de pe cele trei sonde lunare care au transmis noile informaţii.
Specialiştii sugerează că hidrogenul ar proveni de la vânturile solare. Potrivit estimărilor specialiştilor, o tonă de sol lunar conţine apă în proporţie de 25%.
Celelalte două sonde care au transmis informaţii similare despre Lună - în ceea ce priveşte semnătura chimică a prezenţei moleculelor de apă - au fost echipate cu acelaşi tip de instrument ca sonda indiană.
Este vorba de sonda americană Cassini, care a efectuat măsurători în urmă cu zece ani, când a trecut aproape de Lună în drumul său spre Saturn, şi de sonda americană Deep Impact, lansată spre cometa Tempel-1 în 2005.
Mostrele de sol şi roci lunare aduse de astronauţii care au participat la misiunile Apollo, în urmă cu 40 de ani, conţineau urme de apă.
Însă majoritatea containerelor în care au fost transportate nu au fost închise ermetic, fapt care i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că particulele de apă, identice cu cele de pe Terra, proveneau de la umiditatea din aer.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul