- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (13.10.2021, 21:38)
- Mihaela Ionita
Soluţia care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative
- A fost dezvoltată o tehnică care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative, permiţând temporar medicamentelor şi altor substanţe să traverseze bariera hemato-encefalică, o structură care separă vasele de sânge ale creierului de restul ţesuturilor sale.
- Un studiu efectuat pe patru femei cu cancer la sân care se răspândise în creier a arătat că ultrasunetele focalizate ghidate prin rezonanţă magnetică (MRgFUS) pot administra în siguranţă terapia cu anticorpi Herceptin în ţesutul cerebral, ceea ce a dus la micşorarea tumorilor.
- Bariera hemato-encefalică este un perete celular conceput pentru a împiedica substanţele din sânge, cum ar fi toxinele sau microbii, să ajungă în creier, unde ar putea provoca leziuni ireparabile ţesuturilor sale.
Urmărește
2475 afișări
Soluţia care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative
În timp ce în restul corpului există mici spaţii între celulele care căptuşesc vasele de sânge care permit trecerea unor substanţe mici, în creier aceste spaţii sunt fuzionate, ceea ce înseamnă că doar apa, anumite gaze precum oxigenul, o mână de alte substanţe necesare şi mici medicamente liposolubile, precum antidepresivele, pot trece, potrivit The Guardian.
„Mulţi, mulţi oameni au încercat o mulţime de moduri diferite de a trece lucruri prin bariera hemato-encefalică, dar s-a dovedit a fi extrem de dificil - cu siguranţă să o faci într-un mod care să fie temporar, a declarat Eleanor Stride, profesor de biomateriale la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare. „Există o gamă imensă de medicamente pe care ar fi bine să le trecem, nu doar pentru [cancerul la sân metastatic], ci şi pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer şi alte tipuri de cancer cerebral".
MRgFUS utilizează ultrasunete focalizate (unde sonore) pentru a deschide bariera hematoencefalică în regiuni specifice, făcând să oscileze bule microscopice de agent de contrast care au fost injectate în pacient. Aceste oscilaţii despart celulele barierei hemato-encefalice, permiţând trecerea substanţelor care, de obicei, se străduiesc să pătrundă în creier.
Dr. Nir Lipsman, de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto, Canada, care a condus studiul, a declarat: „Acesta este un proces temporar în care bariera hemato-encefalică este deschisă pentru mai puţin de 24 de ore. Ideea este că tot ceea ce este în co-circulaţie în fluxul sanguin va avea acces la patologia (boala) creierului, acolo unde dorim să ajungă".
Lipsman şi colegii săi au arătat anterior că MRgFUS ar putea fi folosit pentru a deschide temporar bariera hemato-encefalică la persoanele cu un alt tip de cancer cerebral sau cu boala neurodegenerativă scleroza laterală amiotrofică (ALS), dar nu au reuşit să îl folosească pentru a transporta medicamente în creierul acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Acum, ei l-au folosit pentru a livra anticorpul monoclonal trastuzumab (Herceptin) în zonele bolnave ale ţesutului cerebral la patru pacienţi cu cancer la sân metastatic.
Cercetarea, publicată în Science Translational Medicine, a arătat că medicamentul a fost absorbit de tumori şi că acestea s-au micşorat ca răspuns - deşi studiul a fost conceput în primul rând pentru a evalua siguranţa.
„S-a teoretizat de mult timp că ultrasunetele focalizate pot fi folosite pentru a îmbunătăţi administrarea de medicamente, dar aceasta este prima dată când am demonstrat că putem introduce medicamente în creier şi prima dată când am vizualizat cum acestea ajung în creier", a declarat Lipsman.
Kevin O'Neill, neurochirurg consultant la Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale de la Imperial College din Londra, a declarat: „Multe dintre terapiile care sunt disponibile pentru cancerul cerebral au nevoie de un sistem de livrare care nu numai că le împachetează şi le protejează, dar le şi direcţionează către zona corectă. Injectarea lor în creier este o modalitate, dar această abordare ar fi mai bună, deoarece este efectiv neinvazivă. Se deschide un fel de portal în bariera hemato-encefalică la locul dorit. Este un pas înainte pentru a deschide uşa către alte terapii”.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20