- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (13.10.2021, 21:38)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Soluţia care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative
- A fost dezvoltată o tehnică care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative, permiţând temporar medicamentelor şi altor substanţe să traverseze bariera hemato-encefalică, o structură care separă vasele de sânge ale creierului de restul ţesuturilor sale.
- Un studiu efectuat pe patru femei cu cancer la sân care se răspândise în creier a arătat că ultrasunetele focalizate ghidate prin rezonanţă magnetică (MRgFUS) pot administra în siguranţă terapia cu anticorpi Herceptin în ţesutul cerebral, ceea ce a dus la micşorarea tumorilor.
- Bariera hemato-encefalică este un perete celular conceput pentru a împiedica substanţele din sânge, cum ar fi toxinele sau microbii, să ajungă în creier, unde ar putea provoca leziuni ireparabile ţesuturilor sale.
Urmărește
2471 afișări
Soluţia care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative
În timp ce în restul corpului există mici spaţii între celulele care căptuşesc vasele de sânge care permit trecerea unor substanţe mici, în creier aceste spaţii sunt fuzionate, ceea ce înseamnă că doar apa, anumite gaze precum oxigenul, o mână de alte substanţe necesare şi mici medicamente liposolubile, precum antidepresivele, pot trece, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
„Mulţi, mulţi oameni au încercat o mulţime de moduri diferite de a trece lucruri prin bariera hemato-encefalică, dar s-a dovedit a fi extrem de dificil - cu siguranţă să o faci într-un mod care să fie temporar, a declarat Eleanor Stride, profesor de biomateriale la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare. „Există o gamă imensă de medicamente pe care ar fi bine să le trecem, nu doar pentru [cancerul la sân metastatic], ci şi pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer şi alte tipuri de cancer cerebral".
MRgFUS utilizează ultrasunete focalizate (unde sonore) pentru a deschide bariera hematoencefalică în regiuni specifice, făcând să oscileze bule microscopice de agent de contrast care au fost injectate în pacient. Aceste oscilaţii despart celulele barierei hemato-encefalice, permiţând trecerea substanţelor care, de obicei, se străduiesc să pătrundă în creier.
Dr. Nir Lipsman, de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto, Canada, care a condus studiul, a declarat: „Acesta este un proces temporar în care bariera hemato-encefalică este deschisă pentru mai puţin de 24 de ore. Ideea este că tot ceea ce este în co-circulaţie în fluxul sanguin va avea acces la patologia (boala) creierului, acolo unde dorim să ajungă".
Lipsman şi colegii săi au arătat anterior că MRgFUS ar putea fi folosit pentru a deschide temporar bariera hemato-encefalică la persoanele cu un alt tip de cancer cerebral sau cu boala neurodegenerativă scleroza laterală amiotrofică (ALS), dar nu au reuşit să îl folosească pentru a transporta medicamente în creierul acestora.
Acum, ei l-au folosit pentru a livra anticorpul monoclonal trastuzumab (Herceptin) în zonele bolnave ale ţesutului cerebral la patru pacienţi cu cancer la sân metastatic.
Cercetarea, publicată în Science Translational Medicine, a arătat că medicamentul a fost absorbit de tumori şi că acestea s-au micşorat ca răspuns - deşi studiul a fost conceput în primul rând pentru a evalua siguranţa.
„S-a teoretizat de mult timp că ultrasunetele focalizate pot fi folosite pentru a îmbunătăţi administrarea de medicamente, dar aceasta este prima dată când am demonstrat că putem introduce medicamente în creier şi prima dată când am vizualizat cum acestea ajung în creier", a declarat Lipsman.
Kevin O'Neill, neurochirurg consultant la Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale de la Imperial College din Londra, a declarat: „Multe dintre terapiile care sunt disponibile pentru cancerul cerebral au nevoie de un sistem de livrare care nu numai că le împachetează şi le protejează, dar le şi direcţionează către zona corectă. Injectarea lor în creier este o modalitate, dar această abordare ar fi mai bună, deoarece este efectiv neinvazivă. Se deschide un fel de portal în bariera hemato-encefalică la locul dorit. Este un pas înainte pentru a deschide uşa către alte terapii”.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe