Somniferele cresc şansele de deces. Cum se pot evita

  • Utilizarea somniferelor poate duce la deces.
  • Până la o jumătate de milion de "decese în exces" în Statele Unite au fost cauzate de utilizarea medicamentelor pentru somn numite sedative-hipnotice, potrivit unui studiu din 2010.
Urmărește
1259 afișări
Imaginea articolului Somniferele cresc şansele de deces. Cum se pot evita

Somniferele cresc şansele de deces. Cum se pot evita

Persoanele care aveau reţete pentru aceste somnifere, care includ zolpidem şi temazepam, aveau un risc de peste patru ori mai mare de a muri din cauza accidentelor şi a afecţiunilor de sănătate care decurgeau din utilizare, comparativ cu cei care nu foloseau astfel de medicamente, se arată în studiu. Chiar şi persoanele care luau mai puţin de două somnifere pe lună aveau de trei ori mai multe şanse de a muri decât cele care nu luau.

Iată ce spune dr. Jing Wang, profesor asistent de medicină pulmonară, terapie critică şi medicină a somnului la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York, despre somnifere şi utilizarea lor, potrivit CNN.
 
Dr. Jing Wang a declarat că evită să prescrie somnifere pacienţilor săi. „Ne străduim foarte, foarte mult să nu facem asta. Când cineva vine cu insomnie, facem un istoric medical şi al somnului foarte amănunţit. Este foarte important ca persoana să ne împărtăşească detalii personale, astfel încât să putem identifica care ar putea fi sursa insomniei. Este de natură comportamentală sau este legată de medicamente sau de boli medicale?”.
 
„Frecvent, insomnia este perpetuată de ceea ce facem ca răspuns la faptul că nu putem dormi. Oamenii devin foarte creativi în moduri care s-ar putea să nu fie de ajutor: Se pun pe telefon să dea scroll, să verifice e-mailurile sau să răspundă la mesaje de serviciu, sau dorm cu televizorul deschis. Ambele vă expun la lumina albastră, care trimite un semnal creierului să se trezească”.

Când ar putea fi recomandat un somnifer?

„Abordarea noastră de primă linie este de a le prezenta pacienţilor o formă de terapie cognitiv-comportamentală numită CBTI, care este specifică pentru insomnie. Aceasta îi educă pe pacienţi cu privire la un comportament sănătos în ceea ce priveşte somnul, cum ar fi programe regulate de culcare şi de trezire, păstrarea ecranelor şi a luminilor albastre în afara dormitorului, efectuarea de activităţi relaxante înainte de culcare şi aşa mai departe. Totul se referă la asocierile pe care creierul nostru le face cu mediul de somn şi la modul în care comportamentele sau activităţile noastre afectează acest lucru”, a declarat dr. Jing Wang.
 
„Dacă avem o persoană care se luptă în mod clar cu un debut foarte acut al insomniei şi există un factor identificabil sau o schimbare în viaţa sa, atunci am putea avea o discuţie despre o încercare pe termen scurt a unui somnifer pentru câteva săptămâni sau o lună sau cam aşa ceva, şi numai cu controale regulate”.

De ce nu este sănătoasă utilizarea pe termen lung a unui medicament pentru somn?

Dr. Wang este de părere că „oamenii au răspunsuri diferite şi pot fi susceptibili în moduri diferite. Unele dintre aceste somnifere pot crea dependenţă, astfel încât persoana simte că nu poate dormi fără ele. Ele pot fi periculoase dacă sunt amestecate cu alcool sau cu anumite medicamente pentru durere. Unele provoacă somnolenţă în timpul zilei şi pot interfera cu şofatul şi alte activităţi motorii”.
 
„Somniferele sedative au fost asociate cu halucinaţii şi comportamente disociative. Oamenii au condus maşini, au gătit mâncare, au fost somnambuli şi au dat telefoane, toate acestea fără să îşi amintească momentul în care s-au trezit. După trezire, oamenii pot fi susceptibili la somnolenţă şi confuzie, ca un efect de mahmureală”.
 
Dr. Wang le recomandă pacienţilor să evite somniferele, mai ales cele fără prescripţie medicală, care pot avea efecte secundare neprevăzute, cum ar fi faptul că te fac să fii hiperactiv în loc de somnolenţă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici