- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (08.12.2010, 12:22)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sonda japoneză Akatsuki a ratat întâlnirea cu Venus. Următoarea tentativă va fi peste şase ani
Sonda japoneză Akatsuki a eşuat în tentativa ei de a se plasa pe orbita planetei Venus, o nouă încercare urmând a fi făcută peste şase ani, au anunţat, miercuri, reprezentanţii agenţiei spaţiale japoneze JAXA.
Urmărește
61 afișări
Sonda japoneză Akatsuki a ratat întâlnirea cu Venus. Următoarea tentativă va fi peste şase ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am încercat să o manevrăm, pentru a plasa sonda pe orbită, însă am ajuns la concluzia că nu putem face acest lucru", se afirmă în comunicatul emis de JAXA.
Agenţia japoneză va alcătui o comisie pentru a ancheta cauzele acestui eşec, înregistrat după o serie de succese răsunătoare şi care "îndoliază" ambiţiile spaţiale nipone.
JAXA a recunoscut că Akatsuki "a ratat întâlnirea" cu Venus şi că ar fi iluzoriu să se creadă că sonda ar putea reveni pe orbita dorită într-o perioadă scurtă de timp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Centrul de control al zborurilor spaţiale, situat la Sagamihara, în apropiere de Tokyo, păstrează totuşi controlul asupra sondei şi poate să-i regleze viteza. "Akatsuki se va apropia din nou de Venus peste aproximativ şase ani, oferindu-ne astfel o nouă ocazie", a declarat Hitoshi Soeno, purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale japoneze.
Tehnicienii niponi vor minimaliza consumul de energie pentru a prelungi durata de funcţionare a echipamentelor de la bordul sondei. Şeful proiectului, Masato Nakamura, are în vedere o nouă tentativă de plasare a sondei pe orbita lui Venus, atunci când Akatsuki se va afla într-o poziţie adecvată, în intervalul decembrie 2016 - ianuarie 2017.
Lansată pe 20 mai, cu ajutorul rachetei nipone H-2A, sonda Akatsuki ("Zori", în limba japoneză) a efectuat fără probleme călătoria până la "planeta fierbinte", considerată de specialişti "sora geamănă" a Terrei, datorită taliei şi masei acesteia.
În apropiere de Venus, motoarele sondei Akatsuki au intrat în modul de funcţionare inversat, pentru a încetini viteza acesteia şi pentru a o ajuta să intre în câmpul gravitaţional al planetei.
JAXA a încercat încă de marţi să confirme plasarea sondei pe orbita venusiană, însă problemele tehnice înregistrate la nivelul sistemelor de comunicare au împiedicat-o timp de câteva ore să facă acel anunţ.
După ce contactul a fost restabilit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, savanţii japonezi au constatat că sonda Akatsuki se afla într-o stare bună de funcţionare, dar nu se afla în locul în care ar fi trebuit să fie poziţionată.
Potrivit primelor informaţii, perioada de navigaţie în modul de funcţionare inversat a fost inferioară celei programate, având o durată de doar 2-3 minute, în loc de 12 minute, aşa cum era prevăzut.
Misiunea sondei Akatsuki, denumită Venus Climate Orbiter PLANET-C, pregătită încă din 2001, va completa observaţiile făcute de Venus Express, un satelit trimis în spaţiu la sfârşitul anului 2005 de Agenţia spaţială europeană, care a ajuns la destinaţie în primăvara anului 2006.
Japonia a încercat deja, în 1998, să plaseze o sondă - Nozomi ("Speranţă", în limba japoneză) - în apropiere de Marte, însă o serie de probleme tehnice au pus capăt acestei misiuni înainte de ajungerea sondei la destinaţie.
"Inevitabil, eşecul sondei Akatsuki va avea consecinţe asupra unui alt proiect: trimiterea unei sonde către Mercur în 2014", se afirmă în cotidianul nipon Nikkei.
Acest eşec a fost înregistrat la puţin timp după succesul neaşteptat al unei misiuni precedente, în cadrul căreia sonda Hayabusa a reuşit să se plaseze pentru o scurtă perioadă de timp pe asteroidul Itokawa, de unde a colectat eşantioane de praf, după o odisee spaţială de şapte ani şi aproape şase miliarde de kilometri, marcată de o serie impresionantă de probleme tehnice, miraculos rezolvate de ingenioşii ingineri japonezi.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Japonia va construi o centrală solară spaţială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe