- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (11.06.2010, 18:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sonda japoneză Hayabusa revine pe Terra cu probe de pe un asteroid
Sonda japoneză Hayabusa, lansată în mai 2003 într-o misiune de explorare a unui asteroid, va reveni pe Terra, duminică, după o călătorie în spaţiu marcată de numeroase "peripeţii", au anunţat reprezentanţii Agenţiei de explorare spaţială japoneză JAXA.
Urmărește
103 afișări
Sonda japoneză Hayabusa revine pe Terra cu probe de pe un asteroid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Sonda Hayabusa, al cărei nume înseamnă "şoim" în limba japoneză, va lansa către Terra duminică roadele "recoltei" sale spaţiale, într-o capsulă care va cădea în deşertul australian.
Sonda a avut misiunea de a intra în contact cu asteroidul Itokawa, de pe care trebuia să recolteze câteva eşantioane, această misiune fiind o premieră în istoria explorării spaţiale.
Prin recoltarea acestor probe intacte de pe un asteroid, despre care oamenii de ştiinţă consideră că şi-au păstrat caracteristicile primitive, Hayabusa îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine felul în care s-a format sistemul nostru solar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Un alt obiectiv al misiunii sondei japoneze a fost acela de a testa mai multe tehnologii de vârf, printre care propulsoarele cu ioni, o invenţie care s-ar putea dovedi decisivă în privinţa viitoarelor misiuni spaţiale.
Sonda Hayabusa, al cărei cost de producţie a fost de 115 milioane de euro, a intrat în contact cu asteroidul Itokawa în septembrie 2005, după un zbor în spaţiu de peste două miliarde de kilometri.
Sonda niponă, construită sub forma unui paralelipiped cu baza de 1,5 metri şi înălţimea de 1,05 metri, încadrat de panouri solare şi de o antenă satelit, a trebuit să facă faţă multor probleme tehnice - pene de motor, descărcări ale bateriilor şi funcţionarea capricioasă a sistemului de recoltare a probelor de pe Itokawa.
Forţa de gravitaţie redusă, prezentă la suprafaţa asteroidului, i-a obligat pe oamenii de ştiinţă japonezi să conceapă un sistem de recoltare a eşantioanelor foarte ingenios, însă cu un caracter aleatoriu. Un coş de mici dimensiuni trebuia să recolteze particulele de praf rezultate în urma impactului unei bile cu suprafaţa asteroidului. Sonda Kayabusa a avut la bord trei astfel de bile.
Însă problemele tehnice întâmpinate de-a lungul acestei misiuni i-au făcut pe cercetătorii niponi să nu poată afirma cu certitudine dacă Hayabusa a reuşit cu adevărat să recolteze acele eşantioane.
Deficienţele sistemului de telecomunicaţii al sondei i-a obligat pe oamenii de ştiinţă să amâne cu trei ani revenirea sondei pe Terra, călătoria acesteia transformându-se astfel într-o veritabilă "odisee".
Chiar dacă se va constata că misiunea de recoltare a eşantioanelor a eşuat, cercetătorii consideră deja că Hayabusa şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost construită, deoarece sonda a realizat un număr mare de fotografii şi a efectuat numeroase analize la suprafaţa asteroidului.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe