Sonda Phoenix a descoperit substanţe potenţial toxice pe Marte

Cercetătorii de la Agenţia spaţială americană (NASA) au indicat că este posibil ca sonda Phoenix să fi descoperit perclorat, o substanţă potenţial toxică, utilizată la combustibilii pentru rachete, în mostrele prelevate de pe Marte.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Sonda Phoenix a descoperit substanţe potenţial toxice pe Marte

Sonda Phoenix a descoperit substanţe potenţial toxice pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia spaţială americană a indicat că urmează să se facă teste pentru a confirma prezenţa percloratului în praful de pe Marte şi a respins ideea unei contaminări de la sondă.

Phoenix este cea mai recentă sondă trimisă de NASA pentru a descoperi dacă apa, element crucial pentru viaţă, a existat vreodată în formă lichidă pe Marte. Cercetătorii vor să înţeleagă istoria gheţii de pe Marte, încercând să afle dacă aceasta s-a topit la un moment dat, dând naştere unui mediu lichid care a modificat solul, schimbând compoziţia chimică a acestuia. Astfel s-ar putea afla dacă pe Marte ar fi putut exista în trecut forme de viaţă.

Săptămâna trecută, NASA a anunţat că sonda Phoenix a descoperit apă în stare lichidă pe Marte şi, din acest motiv, misiunea va fi prelungită până cel mai devreme la sfârşitul lunii septembrie.

Un purtător de cuvânt al NASA a refuzat să indice dacă percloratul ar putea fi dăunător vieţii.

Percloratul, o substanţă de oxidare, este periculos pentru om în anumite circumstanţe, iar existenţa sa în solul marţian ar putea sugera că planeta roşie este mai puţin ospitalieră decât au crezut cercetătorii.

"Este un lucru surpinzător, pentru că măsurătorile anterioare (Thermal and Evolved Gas Analyzer) ale suprafeţelor materialelor au fost consistente, dar neconcluzive în ceea ce priveşte existenţa percloratului", a spus Peter Smith, coordonatorul misiunii Phoenix. "Deşi nu am terminat analizele acestor mostre de sol, am obţinut nişte rezultate intermediare interesante", a mai spus acesta.

Potrivit lui Peter Smith, două analize precedente au demonstrat prezenţa în solul marţian a unor nutrienţi, precum "sodiu, potasiu, magneziu, cloruri, toate găsindu-se şi în organismul uman şi care sunt importante pentru dezvoltarea vieţii". "Totuşi, nu avem încă dovezi ale existenţei materiilor organice", care ar stabili formal prezenţa vieţii pe Marte, a subliniat Smith.

NASA a respins ideea percloratului adus pe Marte de Phoenix şi a spus că, în prezent, se revizuieşte procesul de control al contaminării de dinainte de lansarea sondei.

Prelungirea misiunii Phoenix cu aproximativ cinci săptămâni înseamnă costuri suplimentare de 2 milioane de dolari. Misiunea Phoenix, prevăzută a dura trei luni, costa iniţial 420 de milioane de dolari.

Phoenix a ajuns, pe 25 mai, în zona arctică, neexplorată până în prezent, a planetei Marte, misiunea sa fiind descoperirea de apă şi compuşi organici. Explorarea fără precedent poate permite descoperirea unor indicii de viaţă primitivă în trecutul planetei roşii.

Sonda este dotată cu aparate pentru prelevarea şi analizarea mostrelor de sol marţian.

La sfârşitul lui iunie, cercetătorii au anunţat că au identificat prezenţa gheţii la suprafaţa zonei arctice a planetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici