- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.10.2008, 11:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sonda spaţială IBEX, lansată cu succes în spaţiu
Sonda spaţială IBEX (Interstellar Boundary Explorer), a cărei misiune constă în fotografierea şi cartografierea limitelor sistemului nostru solar, a fost lansată cu succes, duminică, de Agenţia spaţială americană (NASA).
Urmărește
35 afișări
Sonda spaţială IBEX, lansată cu succes în spaţiu (Imagine: www.nasa.gov)
Sonda spaţială IBEX (Interstellar Boundary Explorer) a fost lansată cu succes duminică, iar totul "pare să decurgă foarte bine până în prezent", conform declaraţiei lui Omar Baez, responsabil adjunct cu lansările în cadrul NASA.
Sonda IBEX, cu o greutate de 462 de kilograme, are la bord instrumente care îi vor permite cartografierea unei zone vaste de turbulenţe şi de furtuni de câmpuri magnetice, în care particulele vânturilor solare calde se ciocnesc cu particulele provenind de la celelalte stele din galaxia noastră, Calea Lactee.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Zonele de la graniţa spaţiului interstelar, adeseori considerate ca fiind limitele unui sistem solar, sunt esenţiale pentru oameni, pentru că "ele protejează de cea mai mare parte a razelor galactice periculoase", a explicat David McComas, directorul ştiinţific al misiunii NASA şi profesor de ştiinţe spaţiale în cadrul Institutului de Cercetări Southwest din San Antonio.
Fără aceste zone, razele ar afecta orbita terestră şi ar face ca zborurile umane în spaţiu să fie mult mai dificile, a explicat McComas.
Singurele informaţii de care dispun specialiştii despre limitele sistemului nostru solar sunt cele furnizate de sondele Voyager 1 şi Voyager 2, lansate în 1977 şi care funcţionează şi în prezent.
După ce au survolat succesiv planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, cele două sonde îşi vor continua odiseea lor spaţială, îndepărtându-se tot mai mult de sistemul nostru solar.
În decembrie 2004, Voyager 1 a atins zona denumită "şocul terminal", de la marginea sistemului solar, în care vânturile solare încep să se amestece cu gazele şi cu praful interstelare.
Voyager 1 şi-a continuat drumul şi a trecut de heliospaţiu, o zonă cuprinsă între şocul terminal şi heliopauză, limita extremă a sistemului solar.
În 2007, Voyager 2 a ajuns şi ea în heliospaţiu, iar instrumentele ei de măsurare au transmis multe date despre această zonă. Voyager 2 va intra în heliopauză în anul 2010.
NASA păstrează contactul cu cele două sonde prin puternicele antene de comunicare în spaţiu, dar, începând din 2020, contactul cu Voyager 1 şi 2 va fi iremedial pierdut, din cauza degradării generatoarelor lor de plutoniu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe