- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (21.11.2015, 18:04)
- Florin Badescu
SpaceX a semnat primul ei contract cu NASA care îi permite să trimită astronauţi pe ISS - FOTO, VIDEO
NASA a oferit companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, primul contract ce permite firmei americane să trimită în anii următori echipaje de astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează dailymail.co.uk.
Urmărește
860 afișări
SpaceX a semnat primul ei contract cu NASA care îi permite să trimită astronauţi pe ISS (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Anunţul reprezintă o etapă formală într-un proces care a început în acest an, atunci când compania Boeing a primit, la rândul ei, din partea NASA permisiunea de a trimite echipaje de astronauţi pe avanpostul orbital la sfârşitul anului 2017.
"Este important să avem cel puţin două companii americane robuste care să trimită echipaje şi experimente ştiinţifice de o importanţă crucială de pe solul american până la bordul staţiei", a declarat Kathy Lueders, managerul departamentului de Zboruri comerciale cu echipaje umane din cadrul NASA, într-o declaraţie dată publicităţii sâmbătă.
Atât Boeing, cât şi SpaceX au primit o finanţare de câteva miliarde de dolari de la NASA, pentru a restabili posibilitatea de acces a americanilor la bordul ISS, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale în 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Anunţul prin care NASA preciza o finanţare de 4,2 miliarde de dolari pentru Boeing şi de 2,6 miliarde de dolari pentru SpaceX a fost făcut în septembrie 2014.
Boeing anunţa în ianuarie 2015 că va fi prima companie privată care va transporta astronauţi pe ISS la bordul unei capsule CST-100 Starliner, începând cu sfârşitul anului 2017.
Totuşi, NASA a declarat la scurt timp după aceea că "desemnarea companiei care va efectua primul zbor cu astronauţi la bord către ISS va fi realizată la o dată ulterioară".
SpaceX lansează deja misiuni de tip cargo spre ISS şi lucrează în prezent la o nouă versiune a capsulei sale Drago, care să fie capabilă să transporte astronauţi.
Staţia Spaţială Internaţională va rămâne operaţională până în 2024. După retragerea din activitate a navetelor spaţiale americane, NASA este dependentă de Rusia pentru a transporta astronauţi americani pe şi dinspre ISS. Rusia taxează agenţia spaţială americană cu 70 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut american transportat la bordul staţiei.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace