- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (18.12.2014, 19:41)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SpaceX va încerca o procedură de aterizare a unei rachete pe o platformă maritimă fixă
Space Exploration Technologies (SpaceX) va testa procedura de aterizare a rachetei Falcon 9 pe o platformă maritimă, după lansarea care va avea loc vineri, potrivit oficialilor companiei, într-un demers vital pentru demonstrarea capacităţilor de aterizare, transmite Reuters.
Urmărește
119 afișări
SpaceX va încerca o procedură de aterizare a unei rachete pe o platformă maritimă fixă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
SpaceX a lucrat la dezvoltarea unei tehnologii care să permită readucerea la sol a rachetelor sale, în stare intactă, pentru a putea fi refolosite, procedură care ar trebui să reducă masiv costurile de operare a acestora.
Rachetele Falcon au fost testate privind revenirea pe Terra prin prăbuşirea într-un ocean, în septembrie 2013 şi de două ori în 2014, demonstrându-şi capacitatea de a reporni motoarele, de a se poziţiona cu vârful în sus şi de a lansa "picioarele" necesare aterizării. Dar, de fiecare dată, rachetele s-au răsturnat şi au căzut în ocean. "Readucerea pe Terra a unui obiect din spaţiu este o provocare, dar readucerea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru o aterizare la punct fix prezintă o serie de obstacole suplimentare", a declarat SpaceX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"Cu o înălţime comparabilă cu cea a unei clădiri cu 14 etaje şi zburând cu viteză de peste 2.000 de kilometri pe oră, stabilizarea primului etaj al unei rachete Falcon 9 pentru revenirea la sol este comparabilă cu încercarea de a ţine în echilibru o mătură de cauciuc în timpul unei furtuni", a explicat SpaceX.
Compania evaluează şansele de succes la circa 50%. "Deşi probabilitatea de succes este mică, ne aşteptăm să obţinem date foarte importante pe care să le folosim la viitoarele teste privind revenirea pe Terra, pe uscat", a mai informat compania americană.
Lansarea este programată pentru ora 20.22, ora României, de la baza aeriană de la Cape Canaveral din Florida.
După ce se va separa de capsula pe care o transportă şi de etajul superior, primul etaj al rachetei Falcon 9 va încerca să scadă viteza de cădere prin atmosferă prin reaprinderea de trei ori a motoarelor Merlin şi poziţionarea cu ajutorul unor aripioare de control al traiectoriei.
Punctul de aterizare este o platformă plutitoare special realizată, care va fi poziţionată în Oceanul Atlantic, la circa 322 de kilometri nord-est de Cape Canaveral.
Deşi această barjă are o serie de propulsoare care să îi asigure stabilitatea, ea nu va fi ancorată. "Găsirea ţintei devine foarte dificilă", a spus SpaceX.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe