- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (08.10.2011, 11:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spectacol pe cer în această noapte: Draconidele, văzute perfect din România. Curentul de meteoriţi nu a mai fost văzut de 65 de ani
Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate în noapte de sâmbătă spre duminică, fiind vizibil şi din România, cândva între orele 22.00 şi 03.00, conform site-ului Observatorului Astronomic din Bucureşti, care citează calcule ale Organizaţiei Mondiale de Meteori.
Urmărește
4858 afișări
Spectacol pe cer în această noapte: Draconidele, văzute perfect din România. Curentul de meteoriţi nu a mai fost văzut de 65 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cei care doresc să observe curentul de meteori Draconide trebuie să iasă în afara oraşului şi să privească cerul minimum o oră. Observatorul Astronomic le recomandă oamenilor să privească la zenit (deasupra capului). Stelele căzătoare dintr-un curent ar trebui să aibă o origine comună, mai spune Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucureşti.
Metorii din acest curent apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner şi de obicei se văd doi, trei pe oră. "Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai mulţi, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907", se spune pe site-ul Observatorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În 1933 şi 1946 planeta noastră a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei şi s-au observat adevărate "furtuni" de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spaţiu.
Calculele arată că, în noaptea de 8 spre 9 octombrie, cândva între ora 22.00 şi 03.00, ar trebui să se poată observa mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Totuşi, cei interesaţi nu pot vedea toate aceste stele în acea constelaţie şi pentru a determina dacă au observat o draconidă trebuie să prelungească înapoi traiectoria meteorului să vadă dacă ajunge în constelaţia Draco.
Acest curent de meteori produce suprize, astfel că este cu atât mai interesant de observat, mai spune Observatorul Astronomic din Bucureşti, precizând că lumina Lunii Pline va şterge din meteori, fiind posibil să se vadă mai puţine stele căzătoare pe oră.
Potrivit Observatorului, este de aşteptat ca şi în 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 şi 2044 să existe o activitate crescută a acestui curent de meteori, mai ales că anul viitor cometa mamă (21 P/Giacobini-Zinner) se întoarce la periheliu (aproape de Soare).
Totodată, şi Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Institutului Mecanică Cerească şi Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat, în 16 septembrie, la Sibiu, că în 8 octombrie va putea fi observat pe cer un "uriaş" curent de meteori, numit Draconide, România fiind "perfectă" pentru vizionarea acestui "fenomen unic în viaţă". Potrivit acestuia, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele căzătoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.
"Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără un mare telescop. E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi. În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august. Este momentul perfect pentru a fi văzute. Dacă vreţi să scăpaţi de oraş, vă duceţi în afară, vă întindeţi sau vă aşezeţi pe un scaun şi le veţi putea vedea. Vă încurajez puternic să mergeţi să le vedeţi", a declarat Jeremie Vauboillon.
Potrivit acestuia, ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.
"Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie. Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul în predicţii.
Potrivit lui Vauboillon, "Draconidele" vor putea fi văzute din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, România fiind "perfectă pentru observarea acestui eniment".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe