Speranţă pentru câinii cu probleme de vedere: Un test genetic ar putea preveni orbirea ereditară

  • O descoperire în genetica canină oferă speranţe pentru prevenirea orbirii la câini, graţie unui test ADN inspirat de povestea emoţionantă a unui câine de salvare.
  • Un test genetic ar putea eradica un tip de orbire ereditară.
Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Speranţă pentru câinii cu probleme de vedere: Un test genetic ar putea preveni orbirea ereditară

Speranţă pentru câinii cu probleme de vedere: Un test genetic ar putea preveni orbirea ereditară

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat un test genetic care ar putea eradica atrofia progresivă a retinei (PRA), o boală oculară ereditară care afectează peste 100 de rase de câini.

Totul a început cu Shola, un ciobănesc englez de salvare montană, care şi-a pierdut vederea la vârsta de patru ani din cauza PRA, scrie The Guardian.

Boala, care nu are tratament, provoacă deteriorarea celulelor sensibile la lumină din ochi, ducând în final la orbire. Cercetătorii, conduşi de Katherine Stanbury, au studiat ADN-ul lui Shola şi al fratelui său, ambii diagnosticaţi cu PRA. Echipa a descoperit o nouă variantă genetică responsabilă pentru PRA la ciobăneştii englezi, care nu fusese identificată anterior.

Pe baza acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test ADN în valoare de 48 de lire sterline.

Testul poate identifica dacă un câine are zero, una sau două copii ale variantei genetice care cauzează PRA.

Acest instrument va permite crescătorilor să evite reproducerea câinilor cu risc de a dezvolta sau transmite boala.

Cercetătorii speră că, în timp, această abordare ar putea duce la eradicarea PRA din rasa ciobănesc englez.

Testul genetic va fi extins pentru a examina şi alte rase de câini afectate de boli oculare ereditare.

Deja, descendenţii lui Shola au fost testaţi, confirmându-se că nu vor dezvolta PRA, unii dintre ei devenind câini de salvare sau de terapie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici