- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (08.07.2024, 19:01)
- Diana Nunut
Speranţă pentru persoanele cu autism: Afecţiunea ar putea fi depistată mai uşor cu o simplă probă de scaun
- Oamenii de ştiinţă au ridicat speranţele pentru un test simplu şi ieftin pentru autism, după ce au descoperit diferenţe consistente între microbii găsiţi în intestinele persoanelor cu autism şi cei care nu suferă de această afecţiune.
- Studiul făcut arată că un test de rutină cu o probă de scaun ar putea ajuta medicii să identifice autismul la timp.
Urmărește
487 afișări
Speranţă pentru persoanele cu autism: Afecţiunea ar putea fi depistată mai uşor cu o simplă probă de scaun
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong arată că autismul poate fi descoperit mai repede şi mai uşor cu o simplă probă de scaun din partea persoanelor care sunt suspecte că ar face parte din spectrul autismului, scrie The Guardian.
Studiul, publicat în Nature Microbiology, a inclus probele de scaun de la 1627 de copii cu vârste cuprinse între 1-13 ani, iar unii dintre ei erau deja confirmaţi cu diagnosticul de autism.
Cercetătorii au verificat probele pentru a vedea ce bacterii erau prezente şi au făcut acelaşi lucru pentru viruşi, ciuperci şi alţi microbi numiţi archaea. Rezultatele obţinute au arătat modul în care microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism. În total, 51 de tipuri de bacterii, 18 virusuri, 14 arhaea, şapte ciuperci şi o duzină de căi metabolice au fost modificate la copiii autişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
Pe baza acestor date obţinute şi folosind o formă de inteligenţă artificială, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice copiii autişti cu o precizie de până la 82%, pe baza a 31 de microbi şi funcţii biologice în sistemul digestiv.
Studiul a evidenţiat şi alte modificări, diverse căi metabolice implicate în energie şi neurodezvoltare părând perturbate la copiii autişti.
„De obicei, este nevoie de trei până la patru ani pentru a face un diagnostic confirmat pentru autismul suspectat, majoritatea copiilor fiind diagnosticaţi la vârsta de şase ani", a declarat profesorul Qi Su de la Universitatea Chineză din Hong Kong.
Potrivit The Guardian, dr. Dominic Farsi de la King's College London a declarat că „rezultatele ar putea reprezenta un mare pas spre îmbunătăţirea metodelor de diagnosticare a tulburărilor din spectrul autist”.
Semnele autismului variază de la copii care nu răspund la numele lor şi evită contactul vizual, până la adulţi cărora le este dificil să înţeleagă ce gândesc ceilalţi şi care devin anxioşi dacă rutina lor zilnică este perturbată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe