Spermă umană produsă în laborator din celule suşă

Oamenii de ştiinţă britanici au anunţat, miercuri, că au reuşit să obţină spermă umană din celule suşă embrionare, o premieră mondială care îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine mecanismele fertilităţii.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Spermă umană produsă în laborator din celule suşă

Spermă umană produsă în laborator din celule suşă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa de cercetători de la Universitatea Newcastle şi de la NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI), condusă de Karim Nayernia, a conceput o nouă tehnică ce permite fabricarea spermei umane în laborator, pe baza celulelor suşă embrionare purtătoare de cromozomi XY.

Această spermă produsă în laborator nu va fi folosită pentru fecundarea unor ovule, deoarece procedura nu este, deocamdată, autorizată de lege. Cercetătorii speră, totuşi, că legislaţia va evolua suficient de repede pentru ca această tehnică să fie validată în timp util şi să devină un tratament eficient în cazul infertilităţii masculine.

Odată perfecţionată această tehnică, Karim Nayernia consideră că aceasta ar putea, peste circa zece ani, să fie propusă ca metodă alternativă tinerilor care au făcut chimioterapie şi au devenit sterili.

"Această descoperire ne-ar permite să producem mijloace noi prin care să ajutăm cuplurile sterile să conceapă un copil, care, din punct de vedere genetic, va fi al lor", a explicat acelaşi medic.

Tehnica presupune ca celulele suşă purtătoare de cromozomi XY (bărbăteşti) să-şi completeze ciclul de diviziune celulară (meioză) pentru a produce o spermă funcţională, potrivit cercetătorilor.

În schimb, celulele purtătoare de cromozomi XX (femeieşti) au produs spermatogonii - stadii incipiente ale spermatozoizilor -, dar nu au continuat ciclul de meioză. Acest lucru dovedeşte faptul că, potrivit cercetătorilor, cromozomul Y rămâne indispensabil pentru producerea spermei.

Această descoperire ar putea să îi ajute pe medici să înţeleagă, totodată, modul în care bolile genetice se transmit din generaţie în generaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici