Sportul în exces afectează fertilitatea femeilor

Sportul în exces poate să provoace o scădere dramatică a şanselor femeilor de a avea copii, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii norvegieni, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Sportul în exces afectează fertilitatea femeilor

Sportul în exces afectează fertilitatea femeilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că femeile care practică sportul intensiv sunt de trei ori mai predispuse să aibă probleme legate de fertilitate.

Deşi toţi cercetătorii sunt de acord cu teoria potrivit căreia un anumit volum de exerciţii fizice are efecte benefice evidente asupra stării de sănătate, o parte dintre ei consideră totuşi că sportul în exces secătuieşte organismul de energia necesară unei sarcini reuşite.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de ştiinţe şi tehnologie din Norvegia, pe un eşantion alcătuit din 3.000 de femei.

Opinia publică cunoştea deja cazurile multor atlete de elită care au întâmpinat probleme în a rămâne însărcinate, dar şi alte femei care şi-au forţat limitele fizice au fost afectate de o scădere a fertilităţii.

Voluntarele au fost chestionate în legătură cu frecvenţa, durata şi intensitatea programelor lor de exerciţii fizice, între anii 1984 şi 1986.

Într-o perioadă de monitorizare care s-a întins pe zece ani, cercetătorii norvegieni au ţinut evidenţa sarcinilor avute de aceste femei.

După ce specialiştii au luat în considerare şi alţi factori, precum vârsta, greutatea corporală, starea civilă şi fumatul, cifrele au relevat faptul că femeile care au practicat cele mai intense programe de exerciţii fizice se confruntau cu un risc de infertilitate de trei ori mai mare comparativ cu femeile care au preferat un regim sportiv moderat.

Femeile tinere par să fie cele mai vulnerabile în faţa acestui risc. Din grupul femeilor mai tinere de 30 de ani, care s-au antrenat cel mai intens, 25% nu au putut să rămână însărcinate în timpul primului an de încercări, comparativ cu media naţională norvegiană, care abia trece de 7%.

În orice caz, efectele negative ale programului zilnic de antrenament nu par să fie permanente. Cele mai multe dintre femeile care s-au antrenat intensiv la mijlocul anilor 1980 au reuşit să devină mame în anii 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici