Stardust-NExT a survolat cometa Tempel 1. Vezi cum arată de aproape - FOTO, VIDEO

Sonda spaţială americană Stardust-NExT şi-a îndeplinit obiectivul şi a zburat la mică distanţă de cometa Tempel 1, în noaptea de luni spre marţi, reuşind să transmită către Terra numeroase fotografii şi date ştiinţifice preţioase, au anunţat cercetătorii americani.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Stardust-NExT a survolat cometa Tempel 1. Vezi cum arată de aproape - FOTO, VIDEO

Stardust-NExT a survolat cometa Tempel 1. Vezi cum arată de aproape - FOTO, VIDEO (Imagine: NASA)

"Este un succes formidabil al ştiinţei, ne-am atins toate obiectivele", a declarat Joe Veverka, de la Universitatea Cornell din New York, principalul responsabil ştiinţific al misiunii Stardust-NExT.

Aceasta a fost pentru a doua oară în istorie când o sondă spaţială a observat de la o distanţă foarte mică aceeaşi cometă, în două ocazii. Cele două misiuni au avut loc la un interval de cinci ani, a precizat Tim Larson, şef de proiect la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.

Stardust-NExT s-a apropiat la o distanţă de 178 de kilometri de cometa Tempel 1, marţi, la ora 04.39 GMT.

Imaginile transmise de sonda americană au arătat în premieră craterul cu un diametru de circa 150 de metri de pe această cometă, creat în 2005 la impactul cu proiectilul lansat de sonda Deep-Impact, a explicat Pete Schultz de la Universitatea Brown, unul dintre membrii echipei de cercetători.

Instrumentele de pe Deep-Impact au colectat particulele de praf ridicate în urma şocului, iar datele ştiinţifice transmise pe Terra sunt analizate în continuare.

Un alt obiectiv major al misiunii sondei Stardust-NExT a constat în determinarea schimbărilor suferite la suprafaţa cometei din anul 2005, după o rotaţie completă în jurul Soarelui.

Cele mai recente fotografii ale aceleiaşi părţi a cometei, făcute în 2005, arată o eroziune de 20-30 de metri pe o suprafaţă de câteva sute de metri.

Unele dintre cele 72 de imagini transmise de Stardust au arătat şi părţi nevăzute ale cometei Tempel 1, al cărei nucleu are un diametru de circa şase kilometri.

În afara acestor fotografii, sonda Stardust-NExT (New Exploration of Tempel) a transmis şi numeroase date despre compoziţia cometei, traversând enormul nor alcătuit din bucăţi de rocă, gheaţă şi praf care formează coada cometei.

Zgomotele făcute de particulele care au lovit sonda Stardust au fost înregistrate, iar savanţii americani au rulat această înregistrare în timpul conferinţei de presă.

"Te duce cu gândul la un bombardier B-17 din Al Doilea Război Mondial care fuge din calea gloanţelor", a declarat Don Brownlee, de la Universitatea de Stat Washington, din oraşul Seattle.

Datele culese în timpul acestei misiuni vor oferi noi informaţii importante despre formarea şi evoluţia acestui tip de comete, a căror orbită o intersectează pe cea a planetei Jupiter.

Cometele sunt blocuri de gheaţă amestecată cu alte materiale care au apărut în momentul formării sistemului nostru solar, în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani. Ele au "bombardat" din abundenţă planetele şi sateliţii acestora, aşa cum o dovedesc, de exemplu, numeroasele cratere de pe Lună.

Sonda americană Stardust a fost lansată în 1999 pentru a colecta eşantioane de materie din coada cometei Wild 2 şi praf interstelar, care au fost apoi aduse pe Terra cu ajutorul unei capsule ce s-a desprins de sondă. Stardust a fost "reconvertită" de specialiştii NASA pentru această a doua misiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici