Staţia Spaţială Internaţională: Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american

Sectorul american de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) se confruntă cu o serie de probleme tehnice, după defectarea sistemului de aprovizionare cu oxigen, dar şi a toaletelor, au anunţat, vineri, agenţiile de presă din Rusia, precizând că astronauţii nu sunt în pericol.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Staţia Spaţială Internaţională: Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american

Staţia Spaţială Internaţională: Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parcă este un blestem care urmăreşte sectorul american. Pe lângă defectarea grupurilor sanitare, sistemul de producere a oxigenului din sectorul partenerilor noştri a intrat în pană", a declarat o sursă din rândul autorităţilor spaţiale ruse.

"De acum înainte, astronauţii NASA trebuie să meargă la toaletele din modulul rusesc Etoile şi vor respira în sectorul lor oxigen produs de sistemul rusesc Electron", a adăugat sursa.

Potrivit aceleiaşi surse, sistemul care produce oxigenul pentru sectorul american s-a defectat pe 5 iulie.

Trei astronauţi americani şi trei ruşi se află în prezent la bordul ISS, care gravitează pe orbita terestră, la o altitudine de 350 de kilometri.

Acestea nu sunt primele probleme tehnice cu care se confruntă ISS în această lună. Pe 2 iulie, conectarea la ISS a modulului spaţial rusesc de tip cargo Progress a eşuat, operaţiunea având loc în cele din urmă cu succes două zile mai târziu.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici