Staţia Spaţială Internaţională: Sistemul de climatizare a fost reparat

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au încheiat, luni, cea de-a treia ieşire pe orbită, în cursul căreia au instalat cu succes o nouă pompă de amoniac, necesară bunei funcţionări a sistemului de climatizare al staţiei.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Staţia Spaţială Internaţională: Sistemul de climatizare a fost reparat

Staţia Spaţială Internaţională: Sistemul de climatizare a fost reparat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astronauţii Doug Wheelock şi Tracy Caldwell Dyson au ajuns în camera de decompresie de la bordul ISS la ora 17.40 GMT, punând astfel capăt unei ieşiri pe orbită care a durat şapte ore şi 20 de minute.

Aceasta a fost cea de-a treia ieşire pe orbită, din seria celor impuse de defectarea pompei de amoniac, în urma unui scurtcircuit produs pe 31 iulie.

Cei doi astronauţi americani au avut nevoie de alte două ieşiri în spaţiu pentru a demonta pompa defectă, reuşind să o dezasambleze abia în cursul celei de-a doua ieşiri orbitale, miercuri, 7 august.

În total, astronauţii au petrecut 22 de ore şi 49 de minute în spaţiu pentru a efectua această reparaţie, considerată de NASA ca fiind una dintre cele mai dificile din istoria ISS.

NASA a precizat că pompa de amoniac va fi repusă în funcţiune joi, restabilind astfel funcţionarea normală a sistemului de climatizare de la bordul ISS.

După ce au asamblat pompa de schimb, ce are o greutate de 355 de kilograme şi dimensiunea unei căzi de baie, ataşată prin patru şuruburi, astronauţii au legat cei cinci conectori electrici. Un test a fost efectuat imediat de către controlorii de la Centrul spaţial din Houston, acesta demonstrând că pompa, livrată în 2006 la bordul ISS, se află într-o stare perfectă de funcţionare.

Ulterior, astronauţii au conectat fără dificultate cele patru furtunuri prin care circulă amoniacul utilizat de sistemul de răcire al ISS.

După scurtcircuitul produs pe 31 iulie, la bordul staţiei funcţiona o singură pompă cu amoniac. Cei şase ocupanţi ai ISS - trei ruşi şi trei americani - au decis să oprească echipamentele care nu erau indispensabile şi să suspende jumătate dintre experimentele ştiinţifice realizate la bordul staţiei.

Dacă şi cea de-a doua unitate de climatizare s-ar defecta - fapt considerat improbabil de agenţia spaţială americană -, cei trei astronauţi americani nu s-ar afla în pericol imediat, deoarece ei ar putea să se refugieze în modulul locuit de astronauţii ruşi, unde există un alt sistem de climatizare.

Fără un sistem de climatizare şi de încălzire funcţional, temperatura ar putea urca până la 120 de grade Celsius la bordul ISS atunci când staţia este expusă în faţa Soarelui şi ar putea coborî până la minus 150 de grade Celsius atunci când se află cufundată în umbră.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici