Statinele folosite la reglarea colesterolului provoacă depresie şi disfuncţii sexuale

Tratamentul cu statine, medicamente care sunt utilizate pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, provoacă apariţia a numeroase efecte secundare neplăcute, precum depresie, pierderi de memorie şi disfuncţii sexuale, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
5030 afișări
Imaginea articolului Statinele folosite la reglarea colesterolului provoacă depresie şi disfuncţii sexuale

Statinele folosite la reglarea colesterolului provoacă depresie şi disfuncţii sexuale (Imagine: Mediafax Foto)

Peste şase milioane de pacienţi din Marea Britanie, cărora medicii lor le-au prescris tratamentul cu statine, vor fi anunţaţi în curând despre cele cinci efecte secundare principale indezirabile provocate de această clasă de medicamente.

Cele cinci efecte secundare neplăcute sunt: tulburări ale somnului, pierderi de memorie, disfuncţii sexuale, depresie şi o boală rară de plămâni care poate deveni mortală dacă nu este tratată la timp.

Mulţi medici britanici au criticat amânările succesive ale organismului guvernamental din Marea Britanie pentru controlul medicamentelor (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency / MHRA) în luarea unei decizii în legătură cu acest tratament.

MHRA a semnalat încă din februarie 2008 necesitatea unei actualizări a avertismentelor referitoare la efectele secundare produse de această grupă de medicamente, însă o serie de divergenţe de opinii ale specialiştilor, pe chestiuni semantice, a provocat amânarea tipăririi acestor informaţii.

Ike Ideanacho, editorul-şef al Drug and Therapeutics Bulletin, care a comandat acest studiu, susţine că cei mai mulţi dintre pacienţi şi medicii lor nu sunt la curent cu noile probleme identificate.

Cu toate acestea, el nu le recomandă pacienţilor să renunţe la statine, o clasă de medicamente despre care experţii British Heart Foundation consideră că salvează peste 10.000 de vieţi în fiecare an.

"Statinele au o valoare de netăgăduit în prevenirea maladiilor cardiovasculare şi sunt folosite de un număr tot mai mare de persoane. Cu toate acestea, noile date despre efectele lor secundare nedorite trebuie să fie incluse în informaţiile tipărite despre aceste produse", a explicat Ike Ideanacho.

Un studiu efectuat de MHRA în februarie 2008 a ajuns la concluzia că există dovezi suficiente, obţinute în urma unor teste clinice şi a studierii plângerilor unor pacienţi, pentru a considera că noile probleme medicale identificate prezintă "un efect de clasă". Acest lucru înseamnă că toate statinele ar putea să producă aceste efecte secundare neplăcute.

Studiul a stabilit că 12% dintre pacienţi au suferit din cauza unor tulburări ale somnului, 11% au suferit de depresie şi 3%, de pierderi de memorie. Un alt studiu a relevat faptul că 12% dintre pacienţii monitorizaţi au suferit din cauza disfuncţiilor erectile.

Foarte rar, statinele pot să conducă la declanşarea pneumopatiilor interstiţiale, care pot să provoace stopuri respiratorii dacă nu sunt tratate la timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici