- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (02.05.2011, 16:39)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur
Creierul uman reacţionează diferit în funcţie de felul în care oamenii percep statutul social al celor din jur, potrivit unui studiu publicat recent în revista Current Biology.
Urmărește
5907 afișări
Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit acestui studiu, realizat de savanţii de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un înalt statut social prezintă o activitate cerebrală mult mai intensă atunci când discută cu persoane având un statut social echivalent, informează bbc.co.uk.
Autorii studiului susţin că oamenii adoptă un anumit comportament în funcţie de felul în care îi percep pe cei din jur. În opinia cercetătorilor, prima impresie este crucială în ceea ce priveşte felul în care oamenii reacţionează unii faţă de alţii.
Studiile anterioare au scos în evidenţă faptul că şi maimuţele reacţionează în acelaşi fel, primatele adoptând un anumit comportament în funcţie de poziţia pe care o ocupă un anumit individ în ierarhia grupului din care face parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 23 de voluntari cu statute sociale diferite, cărora cercetătorii le-au prezentat o serie de informaţii despre indivizi cu un statut social înalt, dar şi informaţii despre alţi indivizi cu un statut social mai modest.
Oamenii de ştiinţă au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a măsura activitatea cerebrală din corpul striat ventral, o zonă din creier asociată cu sistemul de recompensare.
Persoanele care considerau că au un statut socioeconomic superior au prezentat o activitate cerebrală mai intensă atunci când interacţionau cu persoane având acelaşi statut, iar persoanele cu un statut mai modest au prezentat activităţi cerebrale intense atunci când discutau cu persoane din aceeaşi categorie.
Potrivit autorilor americani, statutul socioeconomic nu se bazează doar pe venituri, ci include şi alţi factori, precum realizările profesionale şi obiceiurile.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe