Stilul de viaţă nesănătos dublează riscul de producere a accidentelor cerebrale

Fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul şi o dietă săracă în legume şi fructe dublează riscul de producere a accidentelor cerebrale, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, informează bbc.co.uk.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Stilul de viaţă nesănătos dublează riscul de producere a accidentelor cerebrale

Stilul de viaţă nesănătos dublează riscul de producere a accidentelor cerebrale

Un număr foarte mic din cei 20.000 de adulţi care au participat la acest studiu aveau un stil de viaţă suficient de sănătos pentru a se proteja împotriva riscului de accident cerebral, au menţionat cercetătorii britanici.

Studiile anterioare au reliefat deja că anumite elemente ale stilului de viaţă, precum dependenţa de tutun şi dieta, sunt asociate cu riscul de producere a infarctelor şi atacurilor cerebrale, dar impactul avut de combinaţia tuturor factorilor de risc asupra persoanelor aparent sănătoase a fost mai puţin clar.

În acest studiu, realizat de University of East Anglia, cercetătorii au acordat câte un punct fiecărui element de "comportament sănătos" raportat de participanţii la studiu, cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani.

Un punct a fost acordat persoanelor nefumătoare, un punct celor care consumă maxim 14 unităţi de alcool pe săptămână, un punct celor care consumă cinci porţii de fructe şi legume pe zi şi un punct celor care duc o viaţă activă din punct de vedere fizic.

Scorul maxim de patru puncte a fost obţinut de un procent semnificativ mai mare de femei decât de bărbaţi.

Studiul a relevat faptul că persoanele care au obţinut zero puncte sunt de 2,3 ori mai expuse riscului de a suferi un atac cerebral în următorii 11 ani, faţă de persoanele care au realizat punctajul maxim.

Dintre participanţii la studiu, 259 nu au obţinut niciun punct, 15 dintre aceştia suferind cel puţin un atac cerebral - o rată de 5,8%.

Scorul cu cea mai mare frecvenţă a fost cel de trei puncte, realizat de 7.822 de voluntari, din care un număr de 186 (2,4%) au suferit atacuri cerebrale.

Aproximativ 5.000 de pacienţi au obţinut scorul maxim, de patru puncte, care a fost asociat cu un risc de producere a atacurilor cerebrale de doar 1,7%.

Cercetătorii consideră că aceste rezultate oferă argumente solide în sprijinul teoriei conform căreia micile diferenţe înregistrate în stilul de viaţă al unei persoane influenţează în mod direct riscurile de producere a atacurilor cerebrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici