- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (20.08.2014, 17:46)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stimularea cerebrală ameliorează recuperarea pacienţilor după accidente vasculare cerebrale
Stimularea acelor regiuni ale creierului care controlează mişcarea ar putea impulsiona procesul de recuperare fizică a pacienţilor care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), informează bbc.co.uk.
Urmărește
360 afișări
Stimularea cerebrală ameliorează recuperarea pacienţilor după accidente vasculare cerebrale (Imagine: Shutterstock)
Potrivit unui studiu recent, lansarea unor fascicule luminoase către creierele şoarecilor de laborator care au suferit accidente vasculare cerebrale le-au făcut pe acele animale să îşi recupereze mai repede şi în procente mai mari capacitatea de deplasare în comparaţie cu animalele care nu au primit această terapie.
Studiul, publicat în prestigioasa revistă Proceeding of the National Academy of Science (PNAS), ar putea explica felul în care creierul se recuperează după ce pacientul suferă un AVC şi ar putea conduce la descoperirea unor noi tratamente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Accidentele vasculare cerebrale afectează memoria, capacitatea de mişcare şi posibilitatea de comunicare cu semenii.
Celulele cerebrale mor atunci când aprovizionarea lor cu oxigen şi glucide este întreruptă de un cheag sangvin.
Îngrijirile medicale acordate pacienţilor care au suferit un AVC se concentrează pe tratamente rapide, care să minimalizeze vătămările cerebrale, însă recuperarea fizică a pacienţilor este posibilă în lunile următoare, pe măsură ce creierul îşi rearanjează reţeaua de conexiuni cerebrale.
Cercetătorii de la Facultatea de medicină de la Universitatea Stanford, coordonaţi de profesorul Gary Steinberg, au analizat felul în care stimularea creierului contribuie la recuperarea pacienţilor, în cadrul unor teste de laborator realizate pe animale.
Ei au folosit o tehnică specială, denumită "optogenetică", pentru a stimula doar neuronii din cortexul motor - acea parte a creierului responsabilă cu mişcările voluntare - după un accident vascular cerebral.
După şapte zile de stimulare, şoarecii astfel trataţi au putut să meargă mult mai departe pe o bară rotativă, parcurgând distanţe semnificativ mai mari, comparativ cu şoarecii care nu au beneficiat de o stimulare cerebrală. După 10 zile, ei au început, de asemenea, să se mişte mult mai repede decât animalele netratate.
Oamenii de ştiinţă cred că acest tip de stimulare influenţează felul în care se schimbă reţeaua de conexiuni cerebrale după producerea unui AVC.
Ei au detectat concentraţii ridicate de anumite substanţe chimice care sunt asociate cu formarea de noi conexiuni între celulele cerebrale.
Optogenetica foloseşte fibre optice pentru a trimite fascicule luminoase în creier. Acestea activează în mod specific anumite celule cerebrale care sunt modificate genetic pentru a reacţiona la lumină.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe