- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (08.04.2010, 17:30)
Stomacul japonezilor conţine câteva bacterii care îi ajută să digere mai uşor porţiile de sushi
Japonezii digeră mai uşor decât celelalte popoare porţiile de sushi graţie unor bacterii din tubul digestiv care au împrumutat genele unor bacterii marine prezente într-o specie de alge roşii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Urmărește
183 afișări
Stomacul japonezilor conţine câteva bacterii care îi ajută să digere mai uşor porţiile de sushi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această descoperire ilustrează diversitatea metagenomului uman, care numără circa 100.000 de miliarde de microbi în tubul digestiv.
Cercetătorii de la Universitatea Pierre-et-Marie Curie (UPMC) din Paris şi de la Staţia biologică marină Roscoff din Bretania au descoperit că bacteria Zobellia galactanivorans conţine o enzimă capabilă să separe în două părţi o moleculă de amidon denumită Prophyrin, prezentă în algele roşii din familia Prophyra.
Oamenii de ştiinţă au constatat apoi că genele implicate în metabolizarea acestei enzime erau prezente şi în bacteria Bacteroides plebeius, detectată până de curând doar în organismul locuitorilor din arhipelagul nipon.
Cercetătorii francezi consideră astfel că Bacteroides plebeius a împrumutat, prin schimb de material genetic, genele bacteriei care trăieşte în algele roşii.
Respectând principiile selecţiei speciilor descrise de Darwin, exemplarele de Bacteroides plebeius care au posedat gena importantă au avut şanse mai bune de supravieţuire decât celelalte atunci când erau expuse unui regim alimentar specific nipon.
Japonezii consumă, în medie, 14 grame de alge în fiecare zi, iar cele din familia Porphyra sunt cele mai importante din dieta niponă. Rolul algelor în alimentaţia japoneză este documentat de multă vreme. În secolul al XIX-lea, aceste alge reprezentau, de exemplu, un mijloc de plată a impozitelor.
Sushi este un preparat specific gastronomiei japoneze. Principalul ingredient este orezul acrit cu oţet, combinat cu diverse alte elemente, gătite sau în stare crudă, cel mai adesea bucătarii niponi folosind peşte crud.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
PROSPORT.RO
Ninge 7 zile fără oprire în București. Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe