Strămoşii noştri foloseau unelte de piatră încă de acum 3,4 milioane de ani

Strămoşii noştri foloseau unelte de piatră pentru a tranşa carnea cu un milion de ani mai devreme decât s-a crezut anterior. Cercetătorii consideră că această descoperire va rescrie istoria omenirii.

Urmărește
866 afișări
Imaginea articolului Strămoşii noştri foloseau unelte de piatră încă de acum 3,4 milioane de ani

Strămoşii noştri foloseau unelte de piatră încă de acum 3,4 milioane de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Antropologii au fost uimiţi să descopere urme de cuţite de piatră pe oase de animale vânate acum 3,4 milioane de ani, potrivit Daily Mail. Cuţitele de piatră au fost folosite pentru a tranşa carnea şi pentru a sparge oasele pentru a li se extrage măduva.

Utilizarea pentru prima oară a uneltelor este considerată de către antropologi un moment crucial în evoluţia omenirii.

Dr. Zeresenay Alemseged, de la Academia de Ştiinţe din California, care a găsit oasele în Africa, susţine că descoperirea schimbă dramatic felul în care era cunoscută până acum evoluţia comportamentului strămoşilor noştri.

"Uneltele au modificat în fundamental modul în care strămoşii noştri au interacţionat cu natura, permiţându-le să mănânce noi tipuri de alimente şi să exploateze teritorii noi" a declarat Zeresenay Alemseged. "De asemenea, folosirea instrumentelor a fost un pas critic în evoluţia noastră, care a permis, în cele din urmă, dezvoltarea spre tehnologiile avansate din zilele noastre", a adăugat cercetătorul.

Până în prezent, cea mai veche unealtă cunoscută avea o vechime de circa 2,4 milioane de ani.

Oasele fosilizate cu urme de cuţite de piatră pe ele au fost descoperite în regiunea Afar din Etiopia. Se pare că uneltele erau folosite de către hominidul numit Australopithecus afarensis.

Cea mai cunoscută fosilă de Australopithecus este "Lucy", descoperită în Etiopia, Valea Awas, în 1974. În anul 2000, tot în zona în care a fost descoperită Lucy, a fost găsită încă o fosilă, veche de 3,3 milioane de ani. Denumită Selam, fosila are cel mai complet schelet găsit vreodată.

Această descoperire este prima dovadă că Lucy şi rudele sale foloseau unelte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici