- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (28.02.2009, 00:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Strămoşii omului de acum 1,5 mil. de ani se deplasau la fel ca Homo Sapiens
Mai multe amprente de picioare umane, descoperite în Kenya, demonstrează faptul că oamenii care trăiau în urmă cu 1,5 milioane de ani abordaseră deja poziţia verticală şi aveau aceeaşi alură ca a omului modern, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
937 afișări
Strămoşii omului de acum 1,5 mil. de ani se deplasau la fel ca Homo Sapiens (Imagine: flickr.com)
Amprentele au fost descoperite într-o rocă din Ileret, în nordul Kenyei, şi aparţin unor exemplare ale unei subspecii a Homo erectus, Homo ergaster - care a apărut în urmă cu 1,9 milioane de ani, în estul şi sudul Africii, şi a dispărut în urmă cu 1,4 milioane de ani.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de amprente imprimate în solul moale, de-a lungul unui râu, inclusiv câteva care aparţin unui copil. Calculând distanţa dintre paşi, cercetătorii au ajuns la concluzia că amprentele au aparţinut unor indivizi a căror înălţime era de aproximativ 1,80 metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Aceste amprente demonstrează că omul preistoric avea degetul mare de la picior paralel cu celelalte, spre deosebite de celelalte primate, al căror deget mare de la picior este opozabil, fiind extrem de util pentru deplasarea în copaci. Urmele descoperite prezintă degete mici şi arcuite, asociate poziţiei bipede.
Mărimea, spaţiul dintre ele şi adâncimea acestor urme le-au permis specialiştilor să estimeze înălţimea, distanţa dintre paşi şi poziţia din timpul mersului. Toate aceste trei caracteristici corespund tipologiei omului modern.
Omul modern - Homo sapiens - a apărut în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Aceste amprente demonstrează faptul că, în urmă cu 1,5 milioane de ani, specia umană abordase deja poziţia verticală şi avea aceeaşi alură ca omul modern.
Cele mai vechi amprente umanoide au fost descoperite în Tanzania şi au o vechime de 3,75 milioane de ani, aparţinând unor strămoşi ai omului mult mai primitivi, din specia Australopitec. Acele urme sunt mai mici, relevă poziţia bipedă, însă degetele de la picioare aveau o curbură mult mai mică. În plus, degetul mare de la picior era mai degrabă opozabil, similar maimuţelor.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban