- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.01.2014, 18:48)
- Florin Badescu
Strămoşul comun al peştilor şi al animalelor terestre, identificat de cercetători
Descoperirea fosilelor unei specii care a făcut tranziţia de la peşti la animalele terestre, vechi de 375 de milioane de ani, a dezvăluit faptul că apariţia membrelor în procesul evoluţiei vieţuitoarelor de pe uscat a început odată cu transformarea înotătoarelor unei specii care era încă acvatică.
Urmărește
864 afișări
Strămoşul comun al peştilor şi al animalelor terestre, identificat de cercetători (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Descoperirea acestor fosile bine conservate de Tiktaalik roseae pune sub semnul întrebării teoria actuală potrivit căreia primele membre inferioare s-au dezvoltat abia după ce vertebratele au făcut tranziţia de la ocean la uscat, spun oamenii de ştiinţă americani al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Până acum, paleontologii credeau că tranziţia s-a produs de la o locomoţie cu cele două înotătoare superioare la peşti la o locomoţie «cu patru apendice» la tetrapode", a explicat Neil Shubin, profesor de anatomie la Universitatea din Chicago, principalul autor al studiului.
După părerea sa, "s-ar părea că această tranziţie s-ar fi produs mai întâi la peşti, nu la animalele terestre patrupede" aşa cum se credea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
-
Trump în primul discurs: „Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou"
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
Primele tetrapode erau într-adevăr animale exclusiv acvatice, încă slab diferenţiate de peşti. Urmaşii lor actuali sunt amfibienii, păsările, reptilele şi mamiferele.
Animalele din specia Tiktaalik roseae, în prezent dispărută, aveau capul aplatizat al unui crocodil şi dinţii ascuţiţi ai unui prădător. Aveau o lungime de 2,7 metri şi o morfologie foarte apropiată de aceea a peştilor, dar articulaţia înotătoarelor pectorale pare să indice că acest animal putea să îşi susţină greutatea corpului. Umerii şi coatele erau suple, spre deosebire de peşti.
Acele fosile au fost descoperite în anul 2004.
Tiktaalik roseae reprezintă cea mai cunoscută specie de tranziţie între peşti şi tetrapodele terestre, afirmă autorii studiului.
Primele analize asupra Tiktaalik roseae au fost realizate pe fosilele descoperite în 2004 în zona arctică canadiană, pe Insula Ellesmere.
Înotătoarele sale erau fără îndoială folosite ca nişte pagaie pentru a înota, dar puteau folosi şi pe post de labe în anumite ocazii, explică autorii.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe