Strămoşul lui Tyrannosaurus Rex, descoperit în China

Mai multe fosile aparţinând unei familii noi de tiranozaur, care face legătura dintre Tyrannosaurus Rex şi strămoşii lui, au fost descoperite în China, potrivit unui articol publicat în bbc.co.uk.

Urmărește
347 afișări
Imaginea articolului Strămoşul lui Tyrannosaurus Rex, descoperit în China

Strămoşul lui Tyrannosaurus Rex, descoperit în China (Imagine: Mediafax Foto)

Descoperite în apropiere de oraşul Jiayuguan, aceste fosile aparţin unei familii noi de tiranozaur, pe care cercetătorii au denumit-o "Xiongguanlong baimoensis".

Fosilele datează din cretacicul mijlociu şi ar putea să reprezinte o "verigă lipsă", făcând legătura între exemplarele masive de T-Rex şi strămoşii lor, care aveau dimensiuni mult mai mici.

Fosilele prezintă o serie de caracteristici primitive, care au devenit, ulterior, elemente distinctive ale tiranozaurilor.

Informaţiile paleontologilor despre familia tiranozaurilor se bazează pe două grupuri distincte de fosile, datând din perioade diferite ale cretacicului, care au aparţinut unor exemplare ce au trăit în urmă cu 145 - 65 milioane de ani.

Un grup datează din perioada cretacicului timpuriu - barremian -, iar celălalt grup a trăit cu câteva milioane de ani mai târziu.

Până în prezent, experţii nu au putut să stabilească nicio legătură de rudenie între cele două grupuri. Echipa de cercetători americani şi chinezi consideră că exemplarele de "Xiongguanlong baimoensis" reprezintă "o verigă de legătură frumoasă" între cele două grupuri.

Într-un articol publicat în Proceedings B editat de Royal Society, Peter Makovicky, curator principal la Field Museum din Chicago, a declarat că "Xiongguanlong baimoensis este o verigă de legătură filogenetică, morfologică şi temporală" între cele două grupuri distincte de tiranozauri.

Fosilele descoperite au prezentat semnele distinctive ale tiranozaurilor, precum cranii turtite, oase ale tâmplelor mai groase, de unde se prindeau muşchii puternici ai maxilarelor, dinţi incisivi modificaţi, adaptaţi pentru sfâşierea cărnii şi o coloană vertebrală extrem de puternică, capabilă să susţină un cap enorm.

Ele prezintă, însă, şi câteva elemente absente la speciile vechi de tiranozauri, precum un bot subţire şi lung.

Un exemplar adult avea o înălţime medie de 1,5 metri în dreptul şoldului şi o greutate de circa 270 de kilograme. În schimb, un exemplar adult din specia T-rex avea o înălţime medie de 4 metri în dreptul şoldului şi cântărea peste cinci tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici