Stratul de ozon, ameninţat în continuare - VIDEO

Cercetări recente efectuate de Centrul Spaţial Goddard al NASA arată că, în ciuda interdicţiilor la nivel internaţional impuse în urmă cu mai mulţi ani, în atmosferă continuă să fie emanaţi compuşi chimici care subţiază stratul de ozon.

Urmărește
5445 afișări
Imaginea articolului Stratul de ozon, ameninţat în continuare - VIDEO

Stratul de ozon, ameninţat în continuare

Ultimele măsurători au evidenţiat că, în ciuda Protocolului de la Montreal, care limitează utilizarea unor compuşi chimici cu impact asupra stratului de ozon, emanaţiile de tetraclorură de carbon (CCI4) continuă, potrivit The Huffington Post.

Potrivit reglementărilor internaţionale, emisiile de tetraclorură de carbon ar trebui să fie egale cu zero, însă măsurătorile făcute de NASA arată că acestea sunt, în medie, de aproximativ 39 de kilotone pe an. Acest nivel este de aproximativ 30% din vârful atins înaintea reglementărilor internaţionale.

Protocolul de la Montreal, adoptat în 1987, a stabilit reducerea treptată a compuşilor chimici responsabili cu subţierea stratului de ozon, inclusiv a tetraclorurii de carbon. După 2007, cei peste două sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de CCI4.

Cercetătorul Qing Liang a explicat rezultatele studiului într-un material video făcut public de Centrul Goddard al NASA. "Nu ar trebui să vedem asta. Se pare că este vorba ori despre scurgeri industriale, emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute", a spus Liang într-o conferinţă de presă.

Ozonul din stratosferă protejează vietăţile de radiaţia ultravioletă nocivă. Emisiile de substanţe care afectează stratul de ozon creează o gaură temporară în stratul protector deasupra Antarcticii, observată pentru prima dată de oamenii de ştiinţă în 1985. Deşi stratul de ozon s-a refăcut într-o anumită măsură după aplicarea Protocolului de la Montreal, breşa de deasupra  Antarcticii a rămas. Potrivit Agenţiei americane de meteorologie (NOAA), stratul de ozon se poate reface complet dacă nivelul substanţelor care îl afectează va continua să scadă. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici