- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (25.08.2014, 11:54)
- Adrian Robu
Stratul de ozon, ameninţat în continuare - VIDEO
Cercetări recente efectuate de Centrul Spaţial Goddard al NASA arată că, în ciuda interdicţiilor la nivel internaţional impuse în urmă cu mai mulţi ani, în atmosferă continuă să fie emanaţi compuşi chimici care subţiază stratul de ozon.
Urmărește
5445 afișări
Stratul de ozon, ameninţat în continuare
Ultimele măsurători au evidenţiat că, în ciuda Protocolului de la Montreal, care limitează utilizarea unor compuşi chimici cu impact asupra stratului de ozon, emanaţiile de tetraclorură de carbon (CCI4) continuă, potrivit The Huffington Post.
Potrivit reglementărilor internaţionale, emisiile de tetraclorură de carbon ar trebui să fie egale cu zero, însă măsurătorile făcute de NASA arată că acestea sunt, în medie, de aproximativ 39 de kilotone pe an. Acest nivel este de aproximativ 30% din vârful atins înaintea reglementărilor internaţionale.
Protocolul de la Montreal, adoptat în 1987, a stabilit reducerea treptată a compuşilor chimici responsabili cu subţierea stratului de ozon, inclusiv a tetraclorurii de carbon. După 2007, cei peste două sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de CCI4.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cercetătorul Qing Liang a explicat rezultatele studiului într-un material video făcut public de Centrul Goddard al NASA. "Nu ar trebui să vedem asta. Se pare că este vorba ori despre scurgeri industriale, emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute", a spus Liang într-o conferinţă de presă.
Ozonul din stratosferă protejează vietăţile de radiaţia ultravioletă nocivă. Emisiile de substanţe care afectează stratul de ozon creează o gaură temporară în stratul protector deasupra Antarcticii, observată pentru prima dată de oamenii de ştiinţă în 1985. Deşi stratul de ozon s-a refăcut într-o anumită măsură după aplicarea Protocolului de la Montreal, breşa de deasupra Antarcticii a rămas. Potrivit Agenţiei americane de meteorologie (NOAA), stratul de ozon se poate reface complet dacă nivelul substanţelor care îl afectează va continua să scadă.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume