Un regim a testat o doză de vaccin de la J&J, urmată de o injecţie de rapel cu un vaccin de la producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic, în timp ce un alt regim a testat două doze de vaccin de la Merck, cu opt săptămâni între ele. O a treia opţiune a urmat prima doză Merck cu un placebo.
„Cred că studiul arată că ambele vaccinuri provoacă răspunsuri bune ale anticorpilor”, a declarat Dr. H. Clifford Lane, unul dintre cercetători şi director clinic la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, parte a Institutului Naţional de Sănătate (NIH).
Doar vaccinul de la Merck poate fi potenţial administrat ca o singură doză, în timp ce vaccinul de la J&J ar putea fi necesar să continue ca un regim cu două doze, a adăugat Lane, potrivit
Reuters.
Cercetătorii de la NIH au precizat că nu au putut evalua nivelul real de protecţie împotriva bolii oferit de vaccinuri, deoarece niciun participant nu a contractat Ebola în timpul studiului, care a început înscrierea în 2017. Dar au spus că vaccinurile s-au dovedit a fi sigure pentru copii şi adulţi.
„Urmărirea pe termen lung a participanţilor la acest studiu are loc pentru a determina dacă şi când ar putea fi necesare doze de rapel”, a declarat Brian Greenwood, coautor al studiului de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
În total, 1.400 de adulţi şi 1.401 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani au participat la studiile efectuate în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Liberia şi cu Centrul de Cercetare Clinică Universitară şi Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor-Mali.
Rezultatele au fost publicate în The New England Journal of Medicine.
Vaccinul Ervebo de la Merck a fost aprobat de autoritatea europeană de reglementare şi precalificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2019. Zabdeno de la J&J a obţinut autorizaţiile europene şi ale OMS în 2020 şi, respectiv, 2021. Mvabea de la Bavarian Nordic, utilizat în regimul J&J, a primit, de asemenea, aprobarea europeană în 2020 şi precalificarea OMS în 2021.