- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (02.12.2014, 14:50)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Accesul tot mai mare la antiretrovirale a diminuat virulenţa HIV
Virulenţa HIV, virusul care declanşează SIDA, pare să se fi diminuat de-a lungul anilor, pe măsură ce populaţiile infectate au dobândit un acces tot mai mare la medicamente antiretrovirale, potrivit unui studiu publicat luni, care a fost realizat în Africa.
Urmărește
259 afișări
STUDIU: Accesul tot mai mare la antiretrovirale a diminuat virulenţa HIV (Imagine: Shutterstock)
Autorii studiului, coordonat de Rebecca Payne, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, au monitorizat două grupuri de persoane infectate cu HIV din Africa de Sud şi Botswana, două ţări puternic afectate de SIDA.
În Botswana, unde epidemia de infecţii cu HIV a început mai devreme şi unde prevalenţa adulţilor seropozitivi este mai ridicată decât în Africa de Sud, autorii studiului au constatat că virusul s-a adaptat dezvoltând o serie de mutaţii genetice, ca răspuns la reacţia imunitară a organismului, declanşată de antiretrovirale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Însă această adaptare a HIV, realizată pentru a scăpa de antiretrovirale, a cauzat o diminuare a capacităţii sale de a se replica şi a virulenţei sale, în comparaţie cu grupul de persoane infectate din Africa de Sud, unde antiretroviralele au fost administrate mai târziu, au constatat autorii acestei cercetări ştiinţifice, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Folosirea sporită (şi precoce) de antiretrovirale ar putea să contribuie astfel la un declin al virulenţei HIV", au concluzionat autorii studiului.
"Dacă acest proces observat în cadrul studiului se confirmă, atunci el ar trebui să accelereze considerabil succesul programelor actuale de prevenţie şi de tratare a infecţiilor cu HIV, al căror obiectiv este de a eradica boala", au subliniat ei.
Încă din 2012, autorităţile sanitare din lumea întreagă, inclusiv Ministerul Sănătăţii din Statele Unite, au recomandat administrarea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru persoanele din categoria cu risc înalt, inclusiv pentru homosexuali.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat aceste recomandări în iulie 2014.
Mai multe studii clinice au arătat că suprimarea încărcăturii virale pentru persoanele infectate reduce considerabil riscul de transmitere a HIV la partenerii sexuali ai acestora.
De când primul antiretroviral (ARC) contra HIV a fost autorizat de Autoritatea americană a medicamentelor (Food and Drug Administration/ FDA), în urmă cu 27 de ani, aceste tratamente au cunoscut o eficienţă tot mai mare, iar efectele secundare ale lor au scăzut considerabil.
În plus, accesul populaţiei la ARC a determinat o scădere drastică a numărului de infecţii şi de decese cauzate de SIDA.
În iulie 2012, FDA a aprobat lansarea pe piaţă a Truvada, produs de Gilead Sciences, primul medicament antiviral cu rol de prevenţie contra SIDA destinat persoanelor din categoriile de risc.
Potrivit ONUSIDA, pe plan mondial existau 35 de milioane de persoane infectate cu HIV la sfârşitul anului 2013. În acel an, 2,1 milioane de persoane au fost infectate şi 1,5 milioane au murit din cauza acestei infecţii.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe