STUDIU. Acum 60,000 ani a existat o specie de ,,hobiţi" cu înălţimea medie de 1,30 metri

  • Homo floresiensis a fost o specie de om descoperită în 2003 într-o peşteră de pe insula Flores, care avea o înălţime de doar 1 metru şi un creier mic, dar era inteligent.
  • Cunoscută ca ,,Hobbitul", această specie de oameni scunzi a provocat controverse în lumea ştiinţifică, deoarece avea o combinaţie neobişnuită de trăsături, unele primitive şi altele moderne, care nu se potriveau cu arborele genealogic uman cunoscut.
  • Homo floresiensis a trăit acum aproximativ 60.000 de ani şi a avut un strămoş comun cu Homo erectus, o specie mai veche care a părăsit Africa acum aproximativ 2 milioane de ani.
Urmărește
1443 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Acum 60,000 ani a  existat o specie de ,,hobiţi" cu înălţimea medie de 1,30 metri

Wikipedia Commons/Flickr

În septembrie 2003, arheologul indonezian Thomas Sutikna a descoperit într-o peşteră de pe insula Flores un craniu mic, asemănător cu cel al unui om, îngropat în sedimente adânci de 6 metri.

Curând, el şi echipa sa au găsit şi alte oase, care aparţineau unei femei adulte de doar 1 metru înălţime şi 30 de kilograme greutate.

Era o nouă specie de om, numită Homo floresiensis, sau „hobbit”, după personajele din romanele lui J.R.R. Tolkien, potrivit CNN.

Homo floresiensis a stârnit controverse în lumea ştiinţifică, deoarece avea o combinaţie neobişnuită de trăsături, unele primitive şi altele moderne. Unii cercetători au sugerat că era un om modern cu o boală genetică sau o formă de nanism, dar alţii au susţinut că era o ramură distinctă a evoluţiei umane, care s-a adaptat la mediul insular.

Studiile ulterioare au arătat că Homo floresiensis a trăit acum aproximativ 60.000 de ani şi că avea un creier mic, dar capabil să folosească unelte şi să vâneze animale mari. De asemenea, s-a descoperit că el avea un strămoş comun cu Homo erectus, o specie mai veche care a părăsit Africa acum aproximativ 2 milioane de ani.

Indivizii acestei specii s-au micşorat treptat, de la o generaţie la alta, când au devenit izolaţi pe insulă şi au consumat cantităţi mici de hrană, trăind din pescuit sau din vânat mamifere de dimensiuni mici. 

Descoperirea lui Homo floresiensis a provocat o revizuire a arborelui genealogic uman şi a arătat cât de divers şi complex a fost procesul evolutiv care ne-a dat naştere nouă ca specie Homo sapiens.

Momentul dispariţiei lui Omul de Flores nu este clar stabilit, dar se estimează că a fost acum aproximativ 50.000 de ani. Unii cercetători au sugerat că Omul de Flores a supravieţuit până acum 12.000 de ani, bazându-se pe datarea unor unelte găsite în peşteră, dar această ipoteză este controversată. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici