STUDIU Adulţii care se hidratează îşi ”pot încetini îmbătrânirea şi prelungi viaţa”

  • Adulţii care rămân bine hidrataţi par să trăiască mai mult şi să dezvolte mai puţine afecţiuni cronice, sugerează un studiu.
  • „A rămâne bine hidratat poate încetini procesul de îmbătrânire şi poate preveni sau întârzia bolile cronice”, a declarat cercetătoarea Natalia Dmitrieva.
  • Concluziile, revizuite de colegii de la National Institutes of Health (NIH), o agenţie de cercetare medicală din SUA, au fost publicate luni în revista eBioMedicine.
Urmărește
5062 afișări
Imaginea articolului STUDIU Adulţii care se hidratează îşi ”pot încetini îmbătrânirea şi prelungi viaţa”

STUDIU Adulţii care se hidratează îşi ”pot încetini îmbătrânirea şi prelungi viaţa”

Utilizând date de sănătate colectate de la 11.255 de adulţi pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au analizat legăturile dintre nivelurile serice de sodiu, care cresc atunci când scade aportul de lichide, şi diferiţi indicatori de sănătate.
 
Aceştia au descoperit că adulţii cu niveluri serice de sodiu la capătul superior al unui interval normal aveau mai multe şanse să dezvolte afecţiuni cronice şi să prezinte semne de îmbătrânire biologică avansată decât cei cu niveluri în intervalele medii, potrivit Independent.
 
Adulţii cu niveluri mai ridicate aveau, de asemenea, mai multe şanse să moară mai tineri, au spus ei.
 
„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea şi poate prelungi o viaţă fără boli", a declarat Natalia Dmitrieva, autor al studiului şi cercetător la Laboratorul de Medicină regenerativă cardiovasculară din cadrul Institutului Naţional pentru Inimă, Plămâni şi Sânge (NHLBI), parte a NIH.

Rezultatele studiului

În luna martie, oamenii de ştiinţă au publicat un studiu care a descoperit legături între intervalele mai mari ale nivelului normal de sodiu seric şi riscul crescut de insuficienţă cardiacă.
 
Pentru noul studiu, cercetătorii au evaluat informaţiile pe care participanţii le-au împărtăşit în timpul a cinci vizite medicale, primele două când aveau în jur de 50 de ani şi ultima când aveau între 70 şi 90 de ani.
 
Aceştia au exclus adulţii care aveau niveluri ridicate de sodiu seric la verificările iniţiale sau cu afecţiuni de bază, cum ar fi obezitatea, care ar putea afecta nivelurile de sodiu seric.
 
Apoi au evaluat modul în care nivelurile de sodiu seric s-au corelat cu îmbătrânirea biologică, care a fost evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate.
 
Aceştia au inclus factori precum tensiunea arterială sistolică, colesterolul şi glicemia, care au oferit informaţii despre modul în care funcţionează sistemul cardiovascular, respirator, metabolic, renal şi imunitar al fiecărei persoane.
 
De asemenea, au ajustat factori precum vârsta, rasa, sexul biologic, statutul de fumător şi hipertensiunea arterială.
 
Aceştia au descoperit că adulţii cu niveluri mai ridicate de sodiu seric normal, cu intervale normale cuprinse între 135-146 miliechivalenţi pe litru (mEq/L), aveau mai multe şanse de a prezenta semne de îmbătrânire biologică mai rapidă.
 
Acest lucru s-a bazat pe indicatori precum sănătatea metabolică şi cardiovasculară, funcţia pulmonară şi inflamaţia, au spus ei.
 
Adulţii cu niveluri de sodiu seric de peste 142 mEq/L aveau un risc asociat cu până la 64% mai mare de a dezvolta boli cronice precum insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilaţia atrială şi bolile arteriale periferice, precum şi boli pulmonare cronice, diabet şi demenţă, au adăugat ei.
 
Dar adulţii cu niveluri de sodiu seric între 138-140 mEq/L au avut cel mai mic risc de a dezvolta boli cronice, au spus ei.
 
Cercetătorii au precizat că rezultatele nu dovedesc un efect cauzal.
 
Ei au spus că sunt necesare studii randomizate şi controlate pentru a vedea dacă o hidratare optimă poate promova îmbătrânirea sănătoasă, poate preveni bolile şi poate duce la o viaţă mai lungă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici