- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (16.01.2014, 18:55)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Al şaselea simţ, demitizat: puterile extrasenzoriale sunt doar un mecanism al creierului
Capacitatea de a vedea viitorul şi de a simţi fenomene ciudate, definită drept "al şaselea simţ", este doar un mecanism cerebral, care a fost interpretat greşit, au arătat cercetătorii australieni într-un studiu publicat în revista Plos One.
Urmărește
5478 afișări
STUDIU: Al şaselea simţ, demitizat: puterile extrasenzoriale sunt doar un mecanism al creierului (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cercetătorii australieni de la Şcoala de ştiinţe ale psihologiei din Melbourne au afirmat că abilitatea de a observa schimbări subtile nu este datorată percepţiei extrasenzoriale (ESP) - altfel spus, presupusa abilitate de a detecta la nivel inconştient lucruri şi fapte situate dincolo de cele cinci simţuri ale văzului, auzului, gustului, mirosului şi pipăitului, conform dailymail.co.uk.
De fapt, creierul nu a avut timp să proceseze informaţiile care i-au fost puse la dispoziţie, rămânând în schimb cu impresia vagă a unei schimbări pe care nu şi-o poate explica pe deplin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Veşti bune pentru pasionaţii de călătorii: Wizz Air îşi extinde operaţiunile dintr-un oraş din România. Spre ce destinaţii vor fi mai multe zboruri
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
În timpul experimentului efectuat de cercetătorii australieni, subiecţii au primit seturi de câte două fotografii color, în care apărea aceeaşi femeie. În anumite cazuri, unele trăsături ale femeii, de exemplu, coafura, apăreau diferit în cele două fotografii.
Subiecţii vedeau fiecare fotografie timp de 1,5 secunde, cu o pauză de o secundă între fiecare vizualizare.
După ce vedea a doua fotografie, subiectul era întrebat dacă detectase vreo schimbare şi rugat să aleagă dintr-o listă de nouă schimbări posibile ale înfăţişării femeii, de la cercei, ochelari şi culoarea fardului până la îmbrăcăminte şi coafură.
Rezultatele au arătat că, în general, participanţii la experiment detectau momentul când apărea o schimbare, chiar dacă nu puteau preciza ce anume se schimbase, ca şi cum ar fi "simţit" că se petrecuse o modificare în fotografie.
Când acelaşi experiment a fost efectuat folosindu-se alt test de genul "identificaţi diferenţele", dar care nu era bazat pe chipuri, rezultatele au fost aceleaşi.
"Există convingerea larg răspândită că observatorii pot avea experienţa unei schimbări direct cu ajutorul minţii, fără a trebui să se bazeze pe simţurile văzului, auzului, gustului, mirosului şi pipăitului pentru identificarea acesteia. Această aşa-zis abilitate este uneori denumită al şaselea simţ sau percepţie extrasenzorială (ESP). Am reuşit să demonstrăm că, în timp ce observatorii puteau simţi fără greşeală schimbări pe care nu le puteau identifica la nivel vizual, această abilitate nu se datora unei percepţii extrasenzoriale sau celui de-al şaselea simţ (...). Este posibil ca scopul detectării să alerteze observatorul în legătură cu prezenţa posibilă a unei schimbări, astfel încât observatorul să poată identifica schimbarea cu ajutorul atenţiei focale", a declarat doctorul Piers Howe, de la Şcoala de ştiinţe ale psihologiei din Melbourne.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:00
Rebelii Houthi din Yemen spun că au atacat o „ţintă vitală” din Israel
-
ieri, 22:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Ucraina distruge drapelul arborat de trupele ruse la frontieră în regiunea Cernihiv