Studiu: Alimentul care poate creşte riscul de diabet tip 2 cu 15% dacă e consumat zilnic

Două felii de şuncă pe zi pot creşte riscul de diabet de tip 2 cu 15%, sugerează o cercetare condusă de Cambridge.

Urmărește
93092 afișări
Imaginea articolului Studiu: Alimentul care poate creşte riscul de diabet tip 2 cu 15% dacă e consumat zilnic

Studiu: Alimentul care poate creşte riscul de diabet tip 2 cu 15% dacă e consumat zilnic

Consumul de carne procesată sau roşie creşte riscul de diabet de tip 2, doar două felii de şuncă pe zi putând creşte pericolul cu 15%, sugerează cel mai mare studiu de acest gen, scrie The Guardian.

Cercetarea, publicată în revista Lancet Diabetes & Endocrinology, a fost realizată pe un eşantion de aproape două milioane de persoane la nivel global şi este cea mai cuprinzătoare dovadă de până acum a legăturii dintre carnea roşie şi diabet.

Experţii care au efectuat o meta-analiză a datelor referitoare la 1,97 milioane de adulţi din 20 de ţări din Europa, America, estul Mediteranei, Asia de Sud-Est şi Pacificul de Vest afirmă că rezultatele susţin recomandările de a limita consumul de carne procesată şi roşie.

În urma cercetărilor, experţii au constatat că un consum zilnic obişnuit de 50g de carne procesată - echivalentul a două felii de şuncă - a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani. Pe de altă parte, consumul zilnic de 100 g de carne roşie neprocesată - echivalentul unei fripturi mici - a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de a dezvolta diabet.

Şi carnea de pasăre a fost asociată riscului de diabet, însă într-un grad mai mic

Pe de altă parte, şi consumul de carne de pasăre a fost asociat cu riscul de diabet, însă într-un grad mai mic, spre deosebire de carnea roşie.

Experţii care nu au fost implicaţi în cercetare au declarat că, deşi s-a dovedit doar o asociere, şi nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat la recomandările actuale privind alimentaţia sănătoasă.

Profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, a subliniat că „datele sugerează că reducerea cărnurilor roşii şi prelucrate din alimentaţie ar putea proteja oamenii nu numai de bolile de inimă şi de accidentele vasculare cerebrale, ci şi de diabetul de tip 2, o boală în creştere la nivel mondial”, scrie The Guardian.

Peste 400 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet de tip 2, care este una dintre principalele cauze de orbire, insuficienţă renală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi amputarea membrelor inferioare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici