- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (28.08.2014, 16:55)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Amintirile dureroase pot fi modificate şi transformate în emoţii pozitive
Emoţiile asociate amintirilor pot fi modificate, permiţând "îndulcirea" evenimentelor dureroase din trecut sau, în sens invers, "întunecarea" momentelor fericite, afirmă autorii unui studiu realizat pe şoareci în Japonia şi Statele Unite, publicat în revista Nature.
Urmărește
695 afișări
STUDIU: Amintirile dureroase pot fi modificate şi transformate în emoţii pozitive (Imagine: Shutterstock)
"Această proprietate (de inversare) a memoriei este folosită în mod clinic pentru tratarea maladiilor mintale, dar mecanismele neuronale şi circuitele cerebrale care autorizează această schimbare a registrului emoţional rămân în mare parte puţin cunoscute", au subliniat autorii studiului.
Studiul a avut ca obiectiv decriptarea acestor procedee subadiacente, deschizând astfel drumul spre noi posibilităţi de tratare a unor patologii precum depresia şi sindromul de stres posttraumatic. Studiul "validează astfel succesul psihoterapiei actuale", a explicat cercetătorul Susumu Tonegawa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Noua analiză, fructul unei colaborări între institutul japonez Riken şi Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, se sprijină pe o nouă tehnologie de control a creierului prin intermediul luminii, denumită "optogenetică", concepută de cercetători pentru a înţelege mai bine ce se petrece atunci când oamenii îşi amintesc momente plăcute sau neplăcute şi dacă poate fi modificată valoarea (negativă sau pozitivă) asociată unei amintiri.
Rezultatele demonstrează că interacţiunea dintre hipocamp, acea parte din creier care joacă un rol central în procesul de memorare, şi complexul amigdalian, construit ca o cameră de stocare a reacţiilor pozitive şi negative, este mai flexibilă decât credeau oamenii de ştiinţă până acum.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au injectat o proteină extrasă din alge sensibile la lumină în două grupuri de şoareci masculi. Ei au putut astfel să urmărească formarea unei "intrări" în memorie în timp real, pe care au reactivat-o după cum doreau, graţie impulsurilor luminoase.
Unele dintre animale au fost autorizate să se joace cu femele, pentru a crea o amintire cu conotaţie pozitivă, în timp ce "camarazii" lor primeau un neplăcut şoc electric.
În al doilea grup, savanţii i-au făcut pe şoareci să retrăiască artificial aceste amintiri, supunându-i simultan experienţei opuse: şoarecii cu stare de dispoziţie agreabilă primeau un şoc electric, iar ceilalţi primeau o surpriză plăcută, întâlnindu-se cu femele.
Noua experienţă a depăşit ca intensitate emoţia iniţială. "Am făcut un test în prima cuşcă din laborator şi frica originală dispăruse", a explicat Susumu Tonegawa, recompensat cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 1987.
Totuşi, acest fenomen nu a putut fi observat decât prin acţiuni asupra hipocampului, sensibil la contextul înconjurător, în condiţiile în care nu a fost posibil să se influenţeze complexul amigdalian.
Cercetătorii, care au publicat deja un studiu despre inscripţionarea în memorie a unor amintiri false, într-un experiment pe şoareci, speră că noile lor descoperiri de schimbare dintr-o valenţă pozitivă într-una negativă (de la atracţie la repulsie) şi viceversa vor duce la progrese ale cercetărilor medicale din domeniul maladiilor din sfera depresiei şi sindromului de stres posttraumatic, care îi afectează în special pe militari.
Pe viitor, profesorul Tonegawa speră să poată "să controleze neuronii cu o tehnologie fără fir, fără instrumente instruzive precum electrozii" şi, "potenţial, să crească numărul amintirilor pozitive în raport cu cele negative".
Cercetătorilor le rămâne să dovedească faptul că această inversare a emoţiei asociate unei amintiri va funcţiona în acelaşi mod şi la oameni, chiar dacă se ştie deja că procesele mnezice au fost conservate pe parcursul evoluţiei speciilor.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe