STUDIU: Anestezia epidurală din timpul travaliului scade riscul de depresie postnatală

Femeile care solicită o anestezie epidurală înainte de a naşte sunt mai puţin expuse în faţa riscului de a dezvolta o depresie postnatală, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii chinezi.

Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Anestezia epidurală din timpul travaliului scade riscul de depresie postnatală

STUDIU: Anestezia epidurală din timpul travaliului scade riscul de depresie postnatală (Imagine: Shutterstock)

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că mamele care au apelat la anestezia epidurală în timpul travaliului prezintă un risc cu 14% mai mare de a suferi de depresie postnatală la şase săptămâni după naştere. Acest risc este, în medie, de 35% pentru femeile care nu au solicitat acest tip de anestezie, informează dailymail.co.uk.

În cadrul acestui studiu, injecţia epidurală a fost singura metodă de controlare a durerilor pentru femeile aflate în travaliu.

Medicii chinezi au descoperit, de asemenea, că alăptatul reprezintă o practică mult mai frecventă în grupul femeilor care au apelat la anestezia epidurală (70%), în comparaţie cu cele care nu au solicitat această procedură (50%).

Katherine Wisner, psihiatru la Universitatea Northwestern din Statele Unite, a întocmit un raport despre studiul realizat de cercetătorii chinezi.

"Controlarea durerii oferă mamelor un început mai bun în calitate de părinte, în comparaţie cu situaţia în care şi-ar începe acest rol epuizate. Indiferent dacă naşterea este naturală sau făcută prin cezariană, controlarea durerii (în timpul naşterii şi după naştere) este o chestiune importantă pentru toate tinerele mame. Nu există naştere fără durere. Obiectivul nostru este de a evita durerile severe. Controlarea acelor dureri din travaliu, pentru ca o femeie să se dezvolte confortabil într-o mamă, reprezintă o metodă plină de sens", a declarat ea.

Ea spune că descoperirile din acest studiu, publicat în revista Anesthesia & Analgesia, se numără printre puţinele care sunt rezultatul examinării legăturii dintre durerile din timpul travaliului şi depresia postpartum.

"Există o relaţie binecunoscută între durerea acută şi cronică şi depresie", a adăugat cercetătoarea americană.

Incidenţa durerilor postnatale severe este de circa 11 procente în rândul tinerelor mame.

Studiul cercetătorilor chinezi a descoperit că factorii biologici şi emoţionali contribuie la declanşarea depresiei postpartum, care afectează 14,5% din totalul femeilor care nasc.

Katherine Wisner recomandă testarea privind depresia a tuturor femeilor care prezintă dureri cronice la 1-2 luni după naştere.

De asemenea, cercetătoarea americană spune că eliminarea durerilor după naştere este un factor de sprijin în ceea ce priveşte abilitatea tinerelor mame de a se ataşa emoţional de bebeluşii lor şi de a avea grijă de aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici