Studiu. Antibioticele, antiviralele şi vaccinurile ar putea contribui la combaterea demenţei

  • Antibioticele, antiviralele şi vaccinurile ar putea fi folosite pentru a combate demenţa, potrivit unui studiu.
  • Experţii spun că folosirea medicamentelor aprobate pentru alte afecţiuni în procesul de tratare a demenţei ar putea accelera găsirea unui „leac”, scrie The Guardian.
Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Studiu. Antibioticele, antiviralele şi vaccinurile ar putea contribui la combaterea demenţei

Studiu. Antibioticele, antiviralele şi vaccinurile ar putea contribui la combaterea demenţei

Se preconizează că numărul persoanelor care suferă de această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, fapt ce reprezintă o ameninţare majoră la adresa sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială.

Experţii spun că trebuie să existe mai multe eforturi pentru a vedea dacă medicamentele existente deja pe piaţă ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea demenţei.

Ben Underwood de la Universitatea din Cambridge a declarat: „Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a încetini evoluţia demenţei, dacă nu pentru a o preveni. Dacă putem găsi medicamente care sunt deja licenţiate pentru alte afecţiuni, atunci le putem introduce în studii şi le putem pune la dispoziţia pacienţilor mult, mult mai repede decât am putea-o face cu un medicament complet nou”.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi Universitatea din Exeter au analizat date din 14 studii care au urmărit starea de sănătate a peste 130 de milioane de persoane şi au implicat 1 milion de cazuri de demenţă. De asemenea, ei au analizat date privind prescripţiile medicale şi au identificat mai multe medicamente care păreau a fi legate de riscul de demenţă.

În cadrul studiului, au constatat o „lipsă de coerenţă” în cercetările anterioare privind identificarea medicamentelor care ar putea modifica riscul de demenţă al unei persoane. Cu toate acestea, ei au găsit câţiva „candidaţi” care ar putea fii subiecţii unor studii suplimentare.

O descoperire neaşteptată a fost asocierea între antibiotice, antivirale şi vaccinuri cu un risc redus de demenţă. Descoperirea susţine ipoteza că unele cazuri de boală pot fi declanşate de infecţii virale sau bacteriene.

Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, s-au dovedit a fi, de asemenea, asociate cu un risc redus de demenţă. Inflamaţia este considerată din ce în ce mai mult drept un factor care contribuie semnificativ la o gamă largă de boli.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Alzheimer's and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions, sugerează că există o „plauzibilitate biologică” ca unele medicamente să fie testate în continuare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici