- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.05.2022, 15:35)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Anumiţi microbi intestinali pot inflenţa riscul şi gravitatea accidentului vascular cerebral
- Oamenii de ştiinţă au identificat grupuri specifice de microbi intestinali care ar putea creşte sau reduce riscul de a suferi cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.
- Studiile efectuate pe pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic deschid posibilitatea unor tratamente de prevenire a afecţiunii şi de îmbunătăţire a recuperării.
Urmărește
2588 afișări
STUDIU Anumiţi microbi intestinali pot afecta riscul şi gravitatea accidentului vascular cerebral
Cercetarea, prezentată în cadrul Conferinţei Organizaţiei Europene a Accidentelor Vasculare Cerebrale (ESOC) de la Lyon, Franţa, se adaugă la dovezile tot mai numeroase conform cărora modificările microbiomului intestinal ar putea avea un efect semnificativ în bolile cardiovasculare.
Studii anterioare au sugerat că anumiţi microbiomi pot influenţa formarea plăcilor aterosclerotice în artere şi că microbiomul intestinal al pacienţilor cu AVC diferă de cel al persoanelor sănătoase.
Pentru a cerceta dacă acestea pot influenţa şi recuperarea oamenilor în urma unui accident vascular cerebral, Dr. Miquel Lledós de la Institutul de Cercetare Sant Pau din Barcelona, Spania, şi colegii săi au prelevat probe de scaun de la 89 de persoane care suferiseră recent un accident vascular cerebral ischemic (în cazul în care un cheag de sânge blochează fluxul de oxigen către creier), precum şi de la persoane sănătoase, şi au efectuat secvenţierea ADN-ului pentru a identifica diferitele microorganisme prezente în intestinele lor şi pentru a stabili dacă anumite grupuri de bacterii se corelează cu recuperarea lor funcţională, potrivit The Guardian.
„Am identificat noi taxoni [bacterieni] asociaţi cu un risc mai mare de severitate a accidentului vascular cerebral în faza acută la şase ore şi la 24 de ore", a declarat Lledós. „Am identificat, de asemenea, o clasă, un gen şi o specie legate de rezultate funcţionale slabe la trei luni după accidentul vascular cerebral ischemic. Descoperirea deschide perspectiva interesantă că, în viitor, am putea fi capabili să prevenim accidentele vasculare cerebrale sau să îmbunătăţim recuperarea neurologică prin examinarea microbiotei intestinale. În prezent, nu există tratamente neuroprotectoare specifice pentru a preveni înrăutăţirea neurologică după un accident vascular cerebral. Folosirea unor noi terapii, cum ar fi modificarea microbiomului prin schimbări nutriţionale sau transplant fecal, ar putea fi utilă pentru a îmbunătăţi evoluţia după un accident vascular cerebral”.
O cercetare separată prezentată de Cyprien Rivier de la Universitatea Yale din Connecticut, SUA, a folosit o tehnică statistică numită randomizare mendeliană pentru a investiga dacă legătura dintre riscul de accident vascular cerebral şi modificările din microbiomul intestinal este cu adevărat cauzală.
Aceştia au combinat date de la 2.300 de participanţi implicaţi în Proiectul flamand privind flora intestinală, la care s-au adăugat alte 34.000 de persoane înscrise într-un studiu de amploare care a examinat rolul geneticii în riscul de accident vascular cerebral, analizând dacă genele cunoscute ca fiind cele care sporesc probabilitatea ca oamenii să găzduiască anumite specii microbiene influenţează riscul de accident vascular cerebral ischemic. Procedând astfel, au fost identificate 26 de specii bacteriene care au fost asociate în mod semnificativ cu accidentul vascular cerebral.
„Cele mai multe dintre bacteriile pe care le-am găsit sunt asociate cu un risc mai scăzut, dar cinci dintre ele sunt asociate cu o creştere a riscului fie de accident vascular cerebral ischemic, fie cu unul dintre subtipurile acestui tip de accident vascular cerebral", a declarat Rivier.
Următorul pas va fi explorarea mecanismelor prin care prezenţa sau absenţa anumitor specii contribuie la riscul de accident vascular cerebral.
Rivier a spus: „Bacteriile pot elibera toxine în sânge, pot produce, de asemenea, anumite proteine care interferează cu procesele fiziologice. Există, de asemenea, ceea ce noi numim axa microbiotă-gut-creier - o cale bidirecţională între creier şi microbiom, prin care creierul influenţează intestinul prin intermediul nervilor, iar microbiomul influenţează la rândul său organele, inclusiv creierul, în principal prin modificarea tensiunii arteriale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe