- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (01.11.2014, 17:03)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Apa contaminată cu arsen, legată de scăderea ratei mortalităţii din cauza cancerului de sân
Un studiu efectuat în Chile a descoperit o legătură uimitoare între apa contaminată cu arsen şi scăderea ratei mortalităţii în rândul femeilor din cauza cancerului de sân.
Urmărește
733 afișări
STUDIU: Apa contaminată cu arsen, legată de scăderea ratei mortalităţii din cauza cancerului de sân
Cercetătorii de la Universitatea California, Berkeley, au identificat o scădere cu până la 50% a ratei mortalităţii în rândurile femeilor cu vârsta sub 60 de ani din oraşul Antofagasta din Chile, în aceeaşi perioadă în care rezervele de apă din regiune prezentau un nivel de până la optzeci de ori mai mare de contaminare cu arsen, o substanţă extrem de toxică, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetătorii au catalogat rezultatele studiului drept "uimitoare" şi spun că este nevoie de mai multe investigaţii pentru a deschide drumul spre noi tratamente medicale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Studiul a avut loc într-o regiune din Chile unde locuitorii au fost expuşi fără să vrea unor niveluri înalte de contaminare cu arsen, un element chimic care este găsit în mod natural în multe minerale.
În loc să înregistreze o creştere a ratei mortalităţii, cercetătorii au descoperit că decesele cauzate de cancerul mamar au scăzut la jumătate în perioadele care au coincis cu expunerea la niveluri ridicate de arsen.
Efectul a fost mai pronunţat în cazul femeilor din grupa de vârstă sub 60 de ani, în rândul cărora mortalitatea a scăzut cu 70%.
"Am studiat efectele pe termen lung ale arsenului asupra acestei populaţii timp de mai mulţi ani, concentrându-ne pe rata îmbolnăvirilor şi a mortalităţii atribuite expunerii îndelungate la arsen a acestor oameni", a declarat profesorul Allan Smith, principalul autor al studiului.
În 1958, oraşul Antofagasta, din nordul Chile, a început să folosească pentru consumul populaţiei o sursă geotermală de apă din Munţii Anzi. Ani mai târziu, s-a descoperit că apa conţinea peste 800 de micrograme de arsen pe litru, un nivel de 80 de ori mai mare decât limita maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În 1970, o staţie de filtrare a apei a fost instalată în regiune, după ce unii locuitori au început să manifeste simptome ale expunerii îndelungate la substanţa toxică.
Ca parte a studiului, cercetătorii de la Institutul Oncologic Stanford au descoperit că celulele mamare canceroase crescute în laborator sunt omorâte de arsen, iar celulele mamare sănătoase au prezentat un nivel ridicat de rezistenţă la efectele elementului chimic foarte toxic.
Utilizarea arsenului în scopuri medicinale nu este nouă. Trioxidul de arsen a fost aprobat în anul 2000 de agenţia pentru medicamente din Statele Unite ca un medicament eficient pentru tratarea unui tip rar de leucemie.
Experţii spun însă că este prea devreme să se vorbească despre utilizarea sigură a acestui element chimic împotriva cancerului de sân.
"Nu încă. Nu ştim dacă tratamentul va funcţiona, dar teste clinice realizate cu multă atenţie ar trebui să fie derulate curând, pe baza rezultatelor acestui studiu", a spus profesorul Smith.
Echipa de cercetători este implicată acum în dezvoltarea de teste clinice, prin care o serie de pacienţi cu cancer mamar în stadiu avansat vor primi un tratament bazat pe arsen.
Studiul a fost publicat în revista EBioMedicine.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112