- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (31.12.2022, 09:38)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Aparatele auditive pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv
- Aparatele auditive scad riscul de declin cognitiv ulterior şi de demenţă, potrivit unei noi analize a studiilor.
- Utilizarea implanturilor auditive este legată de o reducere cu aproape 20% a riscului de declin cognitiv, conform cercetării.
Urmărește
451 afișări
Sursa foto: Twitter
Studiile anterioare au constatat că pierderea auzului este unul dintre cei mai mari factori de risc asociaţi cu declinul cognitiv şi nu a fost clar dacă dispozitive precum aparatele auditive şi implanturile cohleare au avut un impact benefic asupra cogniţiei, au subliniat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS).
Un număr tot mai mare de studii relevă faptul că persoanele cu demenţă încep să prezinte semne de declin cognitiv, uneori cu mai mulţi ani înainte de un diagnostic oficial.
Deşi unele dintre aceste semne sunt adesea subtile, cercetătorii au declarat că depistarea lor poate fi un pas înainte în direcţia descoperirii celor care prezintă cel mai mare risc şi a oferi intervenţii timpurii, potrivit Independent.
În noua cercetare, publicată recent în revista JAMA Neurology, oamenii de ştiinţă au analizat opt studii pe termen lung asupra adulţilor cu deficienţe de auz, care au avut peste 126.000 de participanţi, pentru a găsi asocierea pe termen lung între utilizarea aparatelor auditive şi declinul cognitiv.
Cercetători precum Brian Sheng Yep Yeo de la NUS au descoperit că utilizarea acestor implanturi de către participanţi a fost legată de o reducere cu aproape 20 de procente a riscului de demenţă şi declin cognitiv pe o durată de 2-25 de ani.
„Utilizarea dispozitivelor de refacere a auzului de către participanţii cu pierderi de auz a fost asociată cu o scădere de 19% a riscurilor de declin cognitiv pe termen lung", au scris oamenii de ştiinţă în studiu.
De asemenea, studiul a constatat că utilizarea implanturilor cohleare şi a aparatelor auditive a fost legată de o îmbunătăţire cu 3% a scorurilor la testele cognitive în rândul participanţilor.
„Meta-analiza a 11 studii cu 568 de participanţi care au studiat asocierea dintre restaurarea auzului şi modificările scorurilor la testele cognitive pe termen scurt a relevat o îmbunătăţire de 3% a scorurilor la testele cognitive pe termen scurt după utilizarea aparatelor auditive", au scris cercetătorii.
Pe baza constatărilor, aceştia au declarat că medicii ar trebui să îşi "încurajeze cu tărie" pacienţii cu pierdere de auz să adopte astfel de dispozitive.
Cu toate acestea, motivul din spatele observaţiei din studiu rămâne neclar.
Oamenii de ştiinţă au cerut ca beneficiul cognitiv al acestor dispozitive de refacere a auzului să fie examinat mai departe în cadrul unor viitoare studii clinice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe