STUDIU Aproape una din cinci persoane suferă de misofonie

  • Sunetele puternice de mestecat, mirosit, sorbit şi chiar respirat sunt intolerabile pentru aproape una din cinci persoane din Marea Britanie, a constatat un nou studiu.
  • Cercetarea realizată de King's College London şi Universitatea din Oxford sugerează că 18,4% din populaţia generală a Regatului Unit raportează că anumite sunete cauzează o problemă semnificativă în viaţa lor.
  • Reacţia extrem de negativă la unele sunete de zi cu zi, care sunt emise de obicei de alte persoane, este o afecţiune cunoscută sub numele de misofonie.
Urmărește
1751 afișări
Imaginea articolului STUDIU Aproape una din cinci persoane suferă de misofonie

STUDIU Aproape una din cinci persoane suferă de misofonie

Unii oameni se simt dezgustaţi de astfel de sunete, în timp ce alţii devin furioşi din cauza lor. Sentimente de panică din cauza anumitor sunete au fost, de asemenea, raportate de cei cu misofonie.
 
Persoanele cu misofonie experimentează adesea un răspuns de tip "luptă sau fugi" la sunete care poate declanşa furie şi nevoia de a scăpa, spun experţii.
 
Dr. Jane Gregory, autorul principal al studiului şi psiholog clinician la departamentul de psihologie experimentală al Universităţii din Oxford, a explicat: „Experienţa de misofonia este mai mult decât a fi deranjat de un sunet. Misofonia poate provoca sentimente de neputinţă şi de a fi prins în capcană atunci când oamenii nu pot scăpa de un sunet neplăcut”.
 
Adesea, cei care suferă de misofonie se simt prost cu ei înşişi pentru că reacţionează în felul în care o fac, mai ales atunci când răspund la sunete emise de cei dragi", a continuat ea. „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege ce cauzează misofonia şi cum îi putem ajuta pe acei oameni ale căror simptome le perturbă viaţa de zi cu zi”.
 
Cercetarea, publicată în revista Plos One, este prima din Marea Britanie care evaluează nivelul acestei afecţiuni la nivelul populaţiei generale, au declarat oamenii de ştiinţă, potrivit Independent.

Rezultatele studiului

Aceştia au folosit un chestionar pentru a surprinde severitatea şi complexitatea misofoniei în cadrul unui eşantion de 772 de persoane care erau reprezentative pentru populaţia generală din Marea Britanie din punct de vedere al sexului, vârstei şi etniei.
 
S-a constatat că doar 13,6% dintre persoane au auzit despre această afecţiune, iar 2,3% s-au identificat ca având această afecţiune. Cercetătorii au declarat că acest lucru sugerează că mulţi oameni nu ştiu că există un termen care să descrie modul în care reacţionează la sunete.
 
Analiza a arătat că misofonia este la fel de frecventă la bărbaţi şi femei şi că tinde să fie mai puţin severă odată cu vârsta.
 
Pe lângă faptul că a surprins reacţia extremă pe care o au unii oameni la sunete, chestionarul a analizat şi modul în care se simt ei înşişi din cauza acestor reacţii.
 
De asemenea, chestionarul a măsurat impactul misofoniei asupra vieţii oamenilor, cum ar fi izolarea socială, evitarea anumitor locuri şi preocupările legate de viitor.
 
Comparând rezultatele acestui studiu cu cele ale cercetărilor anterioare, oamenii de ştiinţă au estimat reacţiile la sunete care sunt legate în mod specific de această afecţiune.
 
De exemplu: mestecatul puternic, sorbirea, sforăitul şi respiraţia puternică au provocat frecvent răspunsuri emoţionale negative în cadrul eşantionului. Reacţiile la respiraţia normală, la paşi şi la înghiţire au indicat niveluri mai ridicate de misofonie.
 
Experţii au constatat, de asemenea, că persoanele cu această afecţiune au reacţionat cu furie şi panică la anumite sunete, în timp ce iritarea a fost o reacţie mai frecventă în cadrul eşantionului.
 
Autorul principal, Dr. Silia Vitoratou, lector senior în psihometrie şi măsurare la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe (IoPPN), King's College London, a declarat: „Am arătat că sunetele de zi cu zi emise de alţii au un impact negativ asupra vieţii a aproape una din cinci persoane din Marea Britanie. Studiul nostru sugerează, de asemenea, că este posibil ca mulţi oameni să nu recunoască faptul că suferă de misofonie”.
 
„Credem că scara pe care am dezvoltat-o ne va ajuta să înţelegem mai bine misofonia şi, de asemenea, va ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii să îi sprijine pe cei care suferă de misofonie".
 
Cercetătorii au colectat date despre nivelurile de depresie şi anxietate din eşantion şi au găsit asocieri scăzute cu severitatea misofoniei, susţinând propunerea că aceasta este o afecţiune de sine stătătoare şi nu face parte din alte tulburări.
 
Studiul a fost finanţat de National Institute for Health and Care Research (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre şi Wellcome.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici