Studiu: Avem nevoie de o carantină globală odată la doi ani pentru a atinge obiectivele climatice din acordul de la Paris

Emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă cu echivalentul unui carantine globale la fiecare doi ani pentru următorul deceniu, pentru ca lumea să se menţină în limitele sigure ale încălzirii globale, au arătat cercetările.

Urmărește
4098 afișări
Imaginea articolului Studiu: Avem nevoie de o carantină globală odată la doi ani pentru a atinge obiectivele climatice din acordul de la Paris

Studiu: Avem nevoie de o carantină globală odată la doi ani pentru a atinge obiectivele climatice din acordul de la Paris

Măsurile de carantină din întreaga lume au condus la o scădere fără precedent a emisiilor de aproximativ 7% în 2020, sau de aproximativ 2,6 miliarde de tone de CO2, dar sunt necesare reduceri între 1 miliarde şi 2 miliarde de tone în fiecare an din următorul deceniu pentru a avea şans să menţină creşterea temperaturii în intervalul de 1,5C - 2C faţă de nivelurile preindustriale, conform cerinţelor acordului de la Paris, relatează The Guardian.

Cercetările publicate miercuri arată că ţările începeau să-şi încetinească ratele de emisii de gaze cu efect de seră înainte ca pandemia Covid-19 să se declanşeze, dar nu la nivelurile necesare pentru a preveni criza climatică.

De când măsurile de carantină au fost uşurate în multe ţări anul trecut, au existat semne puternice că emisiile vor creşte din nou la nivelurile din 2019, afectând grav perspectivele de îndeplinire a obiectivelor de la Paris.

Corinne Le Quéré, coautor al studiului, a declarat că lumea se află într-un moment crucial: „Avem nevoie de o reducere a emisiilor de aproximativ dimensiunea unei carantine la fiecare doi ani, dar prin metode complet diferite”, a spus ea.

Guvernele trebuie să acorde prioritate acţiunilor climatice în eforturile lor de recuperare după pandemie, a spus ea.

Studiul se alătură altor cercetări care arată că scăderea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate pandemiei va avea un impact redus asupra obiectivelor climatice pe termen lung şi poate fi urmată de o revenire rapidă, cu excepţia cazului în care ţările iau măsuri rapide pentru a îndrepta economiile lor de combustibilii fosili.

Lucrarea, publicată în revista Nature Climate Change, arată că multe dintre principalele economii ale lumii îşi reduceau emisiile înainte de pandemie. Global Carbon Project, o echipă de oameni de ştiinţă din întreaga lume, a constatat că 64 de ţări şi-au redus emisiile în perioada 2016-2019 comparativ cu 2011-2015, dar 150 de ţări au arătat o creştere a emisiilor în ultima perioadă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici