Studiu: Bacteriile din intestin au contribuit la dezvoltarea creierului uman

Publicat: 06 12. 2024, 22:53
Actualizat: 06 12. 2024, 22:55

Bacteriile intestinale au jucat un rol crucial în evoluţia creierului uman.

Cercetătorii au făcut un experiment interesant pe şoareci de laborator. Au luat probe de microbi intestinali de la trei tipuri de primate: oameni, maimuţe veveriţă (care au creiere mari) şi macaci (care au creiere mai mici). Apoi au transferat aceşti microbi în intestinele şoarecilor şi au urmărit ce se întâmplă.

Rezultatele au fost fascinante: şoarecii care au primit microbi de la primatele cu creier mare (oameni şi maimuţe veveriţă) mâncau mai mult, dar creşteau mai încet şi acumulau mai puţină grăsime. În schimb, corpul lor producea mai multă glucoză – principala sursă de energie a creierului.

Katherine Amato, profesor la Universitatea Northwestern şi co-autor al studiului, spune că acest experiment arată cum bacteriile din intestin pot influenţa dezvoltarea creierului. Microbii par să ajute la transformarea mai eficientă a hranei în energie pentru creier, în loc să o stocheze sub formă de grăsime.

Cercetătorii au descoperit şi că bacteriile de la primatele cu creier mare produc cantităţi mai mari de anumite substanţe chimice, numite acizi graşi cu lanţ scurt, care pot afecta funcţionarea creierului.
Totuşi, oamenii de ştiinţă recunosc că mai sunt multe întrebări fără răspuns. Nu ştim exact cum arăta microbiomul intestinal al strămoşilor noştri şi cum s-a schimbat acesta de-a lungul evoluţiei. De asemenea, studiul a folosit doar trei specii de primate, iar cercetătorii spun că ar fi nevoie de mai multe date pentru a confirma aceste descoperiri.

Studiul a fost publicat în revista Microbial Genomics.