- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (08.09.2012, 07:45)
STUDIU - Beneficiile vitaminei D: Ce boli poate vindeca vitamina Soarelui
Efectul pozitiv al vitaminei D, supranumită "vitamina Soarelui", contra tuberculozei se confirmă. Vitamina D reduce considerabil reacţia inflamatorie asociată cu tuberculoza, potrivit unui studiu.
Urmărește
4580 afișări
STUDIU: Vitamina D, benefică împotriva tuberculozei (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Un studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy (PNAS) are în vedere posibilitatea de a administra doze suplimentare de vitamina D personelor care primesc un tratament antimicrobian contra altor infecţii pulmonare, precum pneumoniile, informează lefigaro.fr.
Prezentă în anumite alimente (în special în carnea de peşte), vitamina D are particularitatea de a fi secretată în mod natural de organism cu condiţia expunerii (însă nu prea îndelungată, pentru a evita apariţia cancerului cutanat) la razele ultraviolete ale Soarelui, în principal în timpul verii.
Rolul ei benefic contra rahitismului la copii sau contra bolilor scheletului (osteoporoză, osteomalacie) a justificat decizia de a administra multor generaţii de copii faimoasele doze zilnice de ulei din ficat de peşte. Acesta a fost înlocuit de circa patru decenii de vitamina D sintetică, care are un gust mai puţin pronunţat, administrată sub formă de picături sau de fiole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
În schimb, publicul larg nu prea este la curent cu faptul că "vitamina Soarelui" are particularitatea de a stimula sistemul imunitar şi deci de a ajuta organismul să lupte contra unor agenţi patologici. În 2011, echipa coordonată de Adrian Martineau de la Natioonal Institute of Medical Research din Londra a publicat în revista medicală The Lancet un studiu care arată că bacilul Koch (agentul responsabil cu declanşarea tuberculozei) era mai repede eradicat la pacienţii aflaţi sub antibioterapie care primeau suplimente de vitamina D, în comparaţie cu alţi pacienţi trataţi cu aceleaşi antibiotice dar care primeau un placebo.
Analiza sputei a arătat că bacilul Koch a dispărut în 36 de zile la pacienţii din primul grup şi în 43,5 zile la pacienţii din cel de-al doilea grup. Această diferenţă de 7,5 zile nu este considerată una semnificativă, exceptându-i pe pacienţii purtători ai unei variaţii la nivelul genei receptoare de vitamina D, pentru care diferenţa era mai mare. "Acest rezultat demonstrează că vitamina D optimizează tratamentul antibiotic la pacienţii care au un profil genetic «bun» şi nu le face rău nici celorlalţi", a spus medicul Jean-Claude Souberbielle, endocrinolog la spitalul Necker din Paris.
Studiul publicat în PNAS de aceeaşi echipă a depăşit un prag suplimentar, arătând că vitamina D reduce şi efectele inflamatorii ale infecţiei la pacienţii din aceeaşi categorie care au prelungit perioada în care au primit acele suplimente până la sfârşitul testului, iar acest lucru este valabil indiferent de profilul genetic al pacientului.
"Această descoperire este foarte interesantă, mai ales în cazul tuberculozei cerebrale sau cardiace, afecţiuni pentru care reacţia inflamatorie este deosebit de nocivă", a explicat profesorul Jean-Paul Viard, specialist în boli infecţioase la spitalul Hôtel-Dieu din Paris. "În plus, este pentru prima oară când descoperim o descriere atât de completă a acţiunii vitaminei D asupra unui număr atât de mare de markeri ai sistemului imunitar", a adăugat el.
Prin accelerarea procesului de vindecare, vitamina D reduce perioada în care bolnavul este contagios, ca şi intensitatea durerilor generate de leziunile pulmonare.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe