STUDIU Boala Dupuytren ar putea fi tratată. Un medicament utilizat pentru artrita reumatoidă pare să ajute persoanele care au degetele îndoite

  • Cercetătorii au salutat o descoperire în tratamentul unei boli comune, incurabile, care provoacă deformări ale mâinii prin îndoirea fermă a degetelor în palmă.
  • Dupuytren este în mare parte genetică şi este mai frecventă la persoanele cu ascendenţă nord-europeană.
Urmărește
1009 afișări
Imaginea articolului STUDIU Boala Dupuytren ar putea fi tratată. Un medicament utilizat pentru artrita reumatoidă pare să ajute persoanele care au degetele îndoite

Sursa foto: Twitter

Un studiu clinic efectuat la Universităţile Oxford şi Edinburgh a constatat că un medicament utilizat pentru artrita reumatoidă pare să inverseze boala Dupuytren atunci când este utilizat din timp, un rezultat descris ca fiind un potenţial "schimbător" pentru pacienţi.

„Suntem foarte dornici să urmărim acest lucru", a declarat profesorul Jagdeep Nanchahal, un cercetător chirurg care a condus studiul la Institutul Kennedy de Reumatologie din Oxford. „Acesta este un medicament foarte sigur şi este important ca pacienţii să poată avea acces la un tratament dacă este posibil să fie eficient”.

Boala poartă numele chirurgului francez baronul Dupuytren, care, pe lângă faptul că şi-a revendicat onoarea de a trata hemoroizii lui Napoleon, a achiziţionat braţul unui mort pe care îl "supraveghease", nedorind să piardă ocazia de a investiga degetele sale permanent retrase. Boala Dupuytren afectează aproximativ 5 milioane de persoane în Marea Britanie, dintre care jumătate au boala progresivă în stadiu incipient, potrivit The Guardian.

Deşi unii o numesc "boala vikingilor", nu există dovezi genetice care să susţină o legătură. Adesea se întâlneşte în familii, dar cauza exactă este neclară, factori precum consumul de alcool şi tutun, diabetul, vârsta şi sexul părând să contribuie la această boală.
 
Bărbaţii au de opt ori mai multe şanse de a dezvolta Dupuytren decât femeile, iar în ţările occidentale, prevalenţa creşte de la aproximativ 12% la 29% între 55 şi 75 de ani.
 
„Problema pacienţilor cu degete îndoite este că acestea interferează cu viaţa de zi cu zi: băgând mâna în buzunar pentru că se prinde, punându-şi mănuşi, şi poate fi greu să foloseşti o tastatură şi chiar să conduci", a spus Nanchahal. Deşi mai frecvente în trecut, unii pacienţi cu Dupuytren sever şi dureros încă mai solicită amputaţii.
 
Boala este o afecţiune inflamatorie localizată care se dezvoltă atunci când celulele imune de la nivelul mâinii conduc la producerea de ţesut cicatricial fibrotic. Acest lucru creează noduli sau umflături în palmă. Uneori, boala se opreşte aici, dar poate progresa, formând cordoane puternice sub piele care se contractă în mod constant şi trag unul sau mai multe degete în palmă.

Soluţii pentru tratarea bolii

Lipsa unui tratament eficient pentru Dupuytren în stadiu incipient înseamnă că majoritatea pacienţilor sunt sfătuiţi să aştepte până când degetele lor sunt suficient de îndoite pentru a se califica pentru o intervenţie chirurgicală. Deşi ţesutul poate fi extirpat, există riscul de deteriorare a nervilor şi tendoanelor, iar boala revine la aproximativ o cincime dintre pacienţi în decurs de cinci ani. O altă opţiune este folosirea unui ac pentru a perfora şi apoi a rupe cordonul, dar, de obicei, corzile cresc din nou.
 
Scriind în Lancet Rheumatology, grupul de la Oxford descrie modul în care injecţiile de adalimumab, un medicament utilizat pentru poliartrita reumatoidă şi boala Crohn, în noduli au redus dimensiunea şi duritatea acestora în comparaţie cu injecţiile placebo. Voluntarii au primit câte o injecţie la fiecare trei luni, timp de un an. Examinările de urmărire au arătat că nodulii au continuat să se micşoreze timp de nouă luni după ultima injecţie.
 
Medicamentul, care costă 350 de lire sterline pe injecţie pe NHS, blochează semnalele celulelor imune care le spun miofibroblastelor să producă ţesut fibrotic.
 
Ştim că efectul durează până la nouă luni de la ultima injecţie, dar presupunând că la un moment dat nodulul începe să crească din nou, atunci, dacă acest lucru ar fi aprobat, pacientul ar reveni pentru încă patru injecţii", a spus Nanchahal. Injecţii similare ar putea ajuta la reducerea reapariţiei cordoanelor după tratamentul cu acul sau chirurgical.
 
Profesorul Chris Buckley, director de cercetare clinică la Institutul Kennedy, a declarat că medicamentul ar putea fi un "schimbător de joc" şi ar putea preveni evoluţia bolii până la punctul în care pacienţii au nevoie de o intervenţie chirurgicală.
 
Prof. Neal Millar, chirurg ortoped la Universitatea din Glasgow, a declarat că această descoperire "ar putea fi extrem de semnificativă" în timp. "Acesta este un mare pas înainte în înţelegerea bolii, dar este nevoie de o evaluare pe termen mai lung pentru ca acest lucru să fie realizat ca terapie", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici