STUDIU: Canabisul duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Lausanne, Elveţia, au ajuns la concluzia că fumatul regulat de canabis provoacă pierderi de memorie, în urma unui studiu ce a analizat efectele canabisului asupra creierului, în special a zonei cerebrale care gestionează memoria, scrie Gândul.

Urmărește
14765 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Canabisul duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular

Canabisul duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular

Consumul îndelungat şi regulat de canabis provoacă o pierdere a memoriei, care se manifestă îndeosebi la nivelul vorbirii. Persoanele care fumează mulţi ani canabis au tendinţa să uite cuvinte, în ritm de unul la cinci ani.

Acest dezavantaj al consumului prelungit de canabis este principala concluzie a unui studiu realizat de Universitatea din Lausanne, Elveţia. Cu cât expunerea la acest drog durează mai mult, cu atât vocabularul consumatorului se reduce mai mult. Acest dezavantaj se adaugă unor descoperiri care fac responsabil canabisul pentru apariţia unor unor patologii psihiatrice.

Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă elveţieni au cerut participanţilor să-şi dea acordul pentru o cercetare asupra riscurilor coronariene produse eventual de consumul excesiv de canabis. La studiu au participat 5.000 de persoane, dar cercetătorii s-au concentrat pe tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani. Pentru a stabili cu cât mai mare exactitate efectul consumului de canabis asupra creierului, subiecţii au fost observaţi timp de 25 de ani.

Rezultatele studiului au arătat că, cu cât o persoană exte expusă mai mult consumului de canabis, cu atât va fi mai afectată memoria sa "verbală". Dintr-o listă de 15 cuvinte uzuale, cei care consumau regulat marijuana au uitat un cuvânt la cinci ani. Responsabil de această "amnezie verbală" este, în opinia cercetătorilor, THC-ul, principala substanţă activă din canabis, care ar putea afecta felul în care sunt prelucrate şi stocate informaţiile de către zona cerebrală care gestionează memoria.

Chiar dacă marijuana este considerat drog uşor, acesta este periculos totuşi, mai ales pentru evoluţia capacităţilor cognitive. Un consum prelungit de canabis are efecte negative asupra creierului uman, mai ales în tinereţe, se mai afirmă în studiul elveţienilor, potrivit Gândul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici