Studiu: Care sunt băuturile de zi cu zi care ajută la prevenirea cancerului oral

  • Consumul a peste patru ceşti de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu un risc cu 17% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi al gâtului, în special la nivelul cavităţii bucale şi al orofaringelui.
  • Consumul de ceai are efecte mixte: o ceaşcă pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer, dar mai mult de o ceaşcă pe zi creşte riscul de cancer laringian.
  • Studiul evidenţiază rolul potenţial al compuşilor bioactivi din ceai şi cafea în reducerea riscurilor de cancer, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru confirmare.
Urmărește
1462 afișări
Imaginea articolului Studiu: Care sunt băuturile de zi cu zi care ajută la prevenirea cancerului oral

Sursa foto: DALL-E

Un nou studiu arată că consumul de ceai şi cafea poate fi asociat cu un risc redus de cancer la nivelul capului şi gâtului, scrie The Guardian.  Cercetătorii au analizat date din 14 studii realizate în Europa, America de Nord şi America Latină, care au implicat 9.548 de persoane cu cancer şi 15.783 fără. Constatările sugerează o legătură protectoare între aceste băuturi şi anumite tipuri de cancer, deşi cauzalitatea nu a fost dovedită.

Consumul a mai mult de patru ceşti de cafea cu cofeină pe zi a fost asociat cu un risc global cu 17% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi gâtului, în special la nivelul cavităţii bucale şi al orofaringelui, partea gâtului situată imediat în spatele gurii.

Chiar şi cafeaua decofeinizată a fost asociată cu un risc redus de cancer al cavităţii bucale. Consumul de ceai a avut rezultate mixte: consumul a până la o ceaşcă pe zi a fost asociat cu un risc cu 9% mai scăzut de cancer la nivelul capului şi gâtului, în special în zona inferioară a gâtului.

Totuşi, consumul a mai mult de o ceaşcă pe zi a fost asociat cu un risc cu 38% mai mare de cancer laringian, posibil din cauza unei probabilităţi crescute de reflux gastroesofagian, care este legat de acest tip de cancer.

Experţii subliniază că, deşi studiul aduce informaţii valoroase, are limitări. Factori precum auto-raportarea consumului de ceai şi cafea, tipurile de băuturi consumate şi variabilele confuzante, cum ar fi consumul de alcool şi tutun, ar putea influenţa rezultatele.

Dr. Yuan-Chin Amy Lee de la Universitatea din Utah a remarcat că studiul evidenţiază rolurile potenţiale ale compuşilor bioactivi, alţii decât cofeina, în reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, profesorul Tom Sanders de la King’s College London a avertizat că studiile observaţionale nu pot elimina complet influenţele externe.

Deşi concluziile sunt promiţătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a confirma efectele protectoare ale cafelei şi ceaiului şi pentru a explora mecanismele lor potenţiale în reducerea riscurilor de cancer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici