- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- ATENA, (22.04.2015, 10:30)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU - Ceaiul de muşeţel, asociat cu un risc mai mic de cancer tiroidian
Ceaiul de muşeţel, consumat pentru perioade îndelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mică amploare realizat în Grecia.
Urmărește
1197 afișări
Ceaiul de muşeţel, asociat cu un risc mai mic de cancer tiroidian (Imagine: Hepta)
Oamenii de ştiinţă au discutat cu mai mulţi locuitori din Atena despre stilul lor de viaţă şi obiceiurile lor alimentare şi au descoperit că persoanele care beau mai mult ceai de muşeţel pentru o perioadă mai îndelungată prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta tumori benigne sau maligne la nivelul tiroidei.
Deşi acest studiu nu demonstrează faptul că acest tip de ceai previne cancerul, rezultatele analizei se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări ştiinţifice anterioare care au subliniat beneficiile medicale ale dietei mediteraneene, care include pe lângă carnea de peşte, legume proaspete şi grăsimi sănătoase, o mare cantitate de ceai, a precizat Athena Linos, cercetătoare la Institutul de medicină preventivă Prolepsis din Grecia, coautoare a studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Multe persoane care trăiesc în Grecia au adoptat dieta mediteraneană. La fiecare 100.000 de persoane din această ţară, aproximativ 1,6 sunt diagnosticate cu cancer de tiroidă în fiecare an. Prin comparaţie, acest raport este de 13,2 la 100.000 şi de 5,2 la 100.000 în Statele Unite, respectiv Uniunea Europeană. "Acest fapt sugerează că ar putea fi ceva din dieta grecilor - precum ceaiul - care contribuie la această diferenţă", au spus autorii studiului.
Cercetătorii greci au analizat ratele de apariţie a cancerului şi obiceiurile alimentare pentru un grup de 113 pacienţi internaţi în două spitale din Atena, diagnosticaţi cu cancer de tiroidă, între anii 1990 şi 1993. Ei au comparat datele acestora cu cele obţinute de la 178 de persoane care nu aveau cancer de tiroidă, fiind fie sănătoşi, fie diagnosticaţi cu alte boli, şi cu datele recoltate de la 286 de persoane cu noduli tiroidieni benigni.
Participanţii au oferit informaţii despre istoricul lor familial, dietele şi obiceiurile lor alimentare, inclusiv despre consumul de alcool, cafea şi ceai.
După ce au eliminat alţi factori de risc precum vârsta, sexul şi indicele de masă corporală, oamenii de ştiinţă au descoperit că pe măsură ce consumul zilnic de ceai de tei creşte, riscul de a dezvolta orice tip de noduli tiroidieni a scăzut considerabil.
Persoanele care beau ceai de muşeţel de două până la şase ori pe săptămână prezentau un risc cu 70% mai mic de cancer tiroidian. După 30 de ani de consum regulat de ceai de muşeţel, acest risc scade cu aproximativ 80%.
Cercetătorii au analizat şi legătura dintre riscul de cancer tiroidian şi alte două tipuri de ceai, foarte populare în Grecia - ceaiul de salvie şi ceaiul dintr-un amestec de plante, cunoscut sub numele de "ceai de munte". Ei au descoperit că şi aceste tipuri de ceaiuri contribuie la o scădere a riscului de cancer tiroidian, însă legătura statistică nu a fost la fel de consistentă ca în cazul ceaiului de muşeţel.
Studiul a fost publicat în European Journal of Public Health.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe