- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (06.07.2014, 14:47)
- Teodora Nicolau
STUDIU: Cercetătorii au descoperit în premieră modul în care ciupercile magice modifică creierul
Substanţele psihedelice din ciupercile magice produc o activitate cerebrală asemănătoare cu aceea din timpul viselor, au descoperit oamenii de ştiinţă, care au studiat creierul uman în timpul "călătoriilor" mentale induse de acestea.
Urmărește
2143 afișări
STUDIU: Cercetătorii au descoperit în premieră modul în care ciupercile magice modifică creierul (Imagine: Shutterstock)
Într-un studiu publicat în revista Human Brain Mapping, cercetătorii au examinat efectele psilocibinei - ingredientul psihedelic din ciupercile magice - asupra creierului, folosind informaţiile obţinute în urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectaţi în prealabil cu acest drog.
"O metodă bună de a înţelege cum funcţionează creierul este să perturbi sistemul într-un mod nou şi accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se întâmplă în creier în momente de alterare profundă a conştiinţei", a spus Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania.
Ciupercile magice cresc în stare naturală în cele mai diverse părţi ale globului şi au fost folosite din cele mai străvechi timpuri în ritualurile religioase, dar şi în scop recreaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
-
Gigantul francez al produselor de lux LVMH a redevenit cea mai valoroasă companiei din Europa după ce a depăşit Novo Nordisk
Cercetătorii britanici au explorat potenţialul psilocibinei de a atenua forme severe ale depresiei, la pacienţii care nu răspund la alte forme de tratament şi au obţinut o serie de rezultate pozitive în stadiile incipiente ale experimentelor.
În Statele Unite, oamenii de ştiinţă au descoperit rezultate pozitive în cadrul testelor cu MDMA (3,4-metilendioximetanfetamina), o formă pură a drogului sintetic ecstasy, în tratarea tulburărilor de stres posttraumatic.
Persoanele care consumă droguri psihedelice descriu adesea o stare de "conştiinţă extinsă", caracterizată inclusiv de plăsmuiri foarte vii ale imaginaţiei şi senzaţii asemănătoare cu visul.
Pentru a explora baza biologică a acestor experienţe, echipa lui Tagliazucchi a studiat informaţiile obţinute în urma tomografierii RMN a creierului unui grup de 15 voluntari cărora li s-a administrat intravenos psilocibină în timp ce se aflau în scanerul RMN.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, după administrarea psilocibinei, activitatea din reţeaua cerebrală mai primitivă, asociată cu gândirea emoţională, a devenit mai pronunţată, anumite părţi ale reţelei - cum ar fi hipocampusul şi cortexul cingulat anterior - fiind mai active în acelaşi timp. Acest model de activitate este similar cu acela produs în timp ce oamenii visează.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că voluntarii care luaseră psilocibină prezentau o activitate mai puţin coordonată la nivelul reţelei cerebrale asociate cu gândirea superioară, inclusiv conştiinţa de sine.
"Oamenii descriu adesea efectul produs de psilocibină ca o stare asemănătoare cu visarea, iar studiile noastre au oferit, pentru prima oară, o reprezentare fizică a acestei experienţe la nivelul creierului", a declarat Robin Carhart-Harris de la departamentul de medicină al Colegiului imperial din Londra, care a participat la studiu.
"Am fost uluit să observ asemănări între modelul activităţii cerebrale într-o stare psihedelică şi modelul activităţii cerebrale din timpul somnului cu vise, mai ales că ambele stări implică regiuni primitive ale creierului asociate cu emoţiile şi memoria", a precizat Robin Carhart-Harris.
Citește pe alephnews.ro: Viktor Orbán blochează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ce soluții are UE
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:46
-
astăzi, 20:35