STUDIU: Cercetătorii au descoperit în premieră modul în care ciupercile magice modifică creierul

Substanţele psihedelice din ciupercile magice produc o activitate cerebrală asemănătoare cu aceea din timpul viselor, au descoperit oamenii de ştiinţă, care au studiat creierul uman în timpul "călătoriilor" mentale induse de acestea.

Urmărește
2136 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cercetătorii au descoperit în premieră modul în care ciupercile magice modifică creierul

STUDIU: Cercetătorii au descoperit în premieră modul în care ciupercile magice modifică creierul (Imagine: Shutterstock)

Într-un studiu publicat în revista Human Brain Mapping, cercetătorii au examinat efectele psilocibinei - ingredientul psihedelic din ciupercile magice - asupra creierului, folosind informaţiile obţinute în urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectaţi în prealabil cu acest drog.

"O metodă bună de a înţelege cum funcţionează creierul este să perturbi sistemul într-un mod nou şi accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se întâmplă în creier în momente de alterare profundă a conştiinţei", a spus Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania.

Ciupercile magice cresc în stare naturală în cele mai diverse părţi ale globului şi au fost folosite din cele mai străvechi timpuri în ritualurile religioase, dar şi în scop recreaţional.

Cercetătorii britanici au explorat potenţialul psilocibinei de a atenua forme severe ale depresiei, la pacienţii care nu răspund la alte forme de tratament şi au obţinut o serie de rezultate pozitive în stadiile incipiente ale experimentelor.

În Statele Unite, oamenii de ştiinţă au descoperit rezultate pozitive în cadrul testelor cu MDMA (3,4-metilendioximetanfetamina), o formă pură a drogului sintetic ecstasy, în tratarea tulburărilor de stres posttraumatic.

Persoanele care consumă droguri psihedelice descriu adesea o stare de "conştiinţă extinsă", caracterizată inclusiv de plăsmuiri foarte vii ale imaginaţiei şi senzaţii asemănătoare cu visul.

Pentru a explora baza biologică a acestor experienţe, echipa lui Tagliazucchi a studiat informaţiile obţinute în urma tomografierii RMN a creierului unui grup de 15 voluntari cărora li s-a administrat intravenos psilocibină în timp ce se aflau în scanerul RMN.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, după administrarea psilocibinei, activitatea din reţeaua cerebrală mai primitivă, asociată cu gândirea emoţională, a devenit mai pronunţată, anumite părţi ale reţelei - cum ar fi hipocampusul şi cortexul cingulat anterior - fiind mai active în acelaşi timp. Acest model de activitate este similar cu acela produs în timp ce oamenii visează.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că voluntarii care luaseră psilocibină prezentau o activitate mai puţin coordonată la nivelul reţelei cerebrale asociate cu gândirea superioară, inclusiv conştiinţa de sine.

"Oamenii descriu adesea efectul produs de psilocibină ca o stare asemănătoare cu visarea, iar studiile noastre au oferit, pentru prima oară, o reprezentare fizică a acestei experienţe la nivelul creierului", a declarat Robin Carhart-Harris de la departamentul de medicină al Colegiului imperial din Londra, care a participat la studiu.

"Am fost uluit să observ asemănări între modelul activităţii cerebrale într-o stare psihedelică şi modelul activităţii cerebrale din timpul somnului cu vise, mai ales că ambele stări implică regiuni primitive ale creierului asociate cu emoţiile şi memoria", a precizat Robin Carhart-Harris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici